Početna Novosađani u belom svetu Marina: Nisam ogorčena na svoju zemlju i volim što je tako!

Marina: Nisam ogorčena na svoju zemlju i volim što je tako!

marina1
Marina Panić, rodom sam iz Tovariševa, sedam godina je živela u Novom Sadu gde je završila srednju medicinsku i višu pedagošku školu. Pored toga, bavila se pevanjem i nastupala sa jednim novosadskim bendom. Naša sagovornica je izjavila, da je veoma srećna što nije imala priliku da se sretne sa problemom nezaposlenosti u Srbiji, jer, kako kaže, u Sloveniju je došla odmah nakon završetka studija. Njen glavni motiv za odlazak bila je ljubav, a kako sve to izgleda danas otkrila nam je Marina za naš portal.

Kada si otišla i čime se trenutno baviš?

U Sloveniju sam došla odmah nakon završetka više škole, odnosno pre dve godine. Trenutno se bavim pevanjem. Nedavno sam položila ispit slovenačkog jezika pa sad mogu da potražim posao i u svojoj struci.

Šta je bio motiv tvog odlaska iz Srbije?

Razlog mog odlaska iz Srbije je ljubav, odnosno sadašnji suprug, koji je iz Slovenije. U Srbiji nisam imala priliku da se suočim sa nezaposlenošću, zato što sam odmah po završetku studija došla u Sloveniju. Volim što je tako, što nisam otišla ogorčena na svoju zemlju, kao što većina ljudi danas odlazi.

Po čemu je poseban grad u kojem živiš?

Živim u Novoj Gorici u Sloveniji. Miran gradić na samoj granici sa Italijom, u blizini italijanskog mora, uređen u svakom smislu, idealan za porodičan život. Nisam sama birala da ću ovde živeti ali kao da jesam, za mene je ovo stvarno mesto iz snova. Mada je drugačiji od Novg Sada, u ovom gradu ne postoji ništa što mi se ne dopada. Izgled, uređenost i čistoća ovog gradića su fenomenalni. Dopada mi se i ta mešavina slovenačke i italijanske kulture. Grad je podeljen na stari deo koji pripada Italiji i novi koji spada u Sloveniju. Stari deo ima neverovatnu arhitekturu, istoriju, pravi raj za oči dok je deo u kom živim moderniji.

marina2
Sa kim se najviše družiš u novom gradu?

Najviše se družim sa ljudima koje sam ovde upoznala i koji su kao i ja došli iz Srbije. Kad sam došla u Sloveniju, zbog slabog poznavanje slovenačkog jezika bilo je teško uklopiti se, ali sada je već drugačije.

Da li često dolaziš u Srbiju?

Još uvek nemam stalan posao pa to koristim da dođem što češće mogu, otprilike svaka dva, tri meseca, jer su u Srbiji oni koje najviše volim, porodica i prijatelji.

Šta ti iz Novog Sada najviše nedostaje?

Nedostaju mi prijatelji koje sam stekla u Novom Sadu. Uopšte, mislim da su Zmaj Jovina ulica, kej i tvđava, mesta koja nedostaju svakom Novosađaninu koji ode iz Novog Sada.

Vraćaš li se uskoro u Srbiju?

Za sada nemam plan da se vratim, ali kao što nikad nisam mislila da cu živeti u Sloveniji, ne mogu reći ni da se nikad neću vratiti…

marina

marina3

Autro: Tamara Kovačević