Početna Danas u gradu 10. Prozafest od 11. do 15. aprila: Svetski prozaisti pred novosadskim srednjoškolcima

10. Prozafest od 11. do 15. aprila: Svetski prozaisti pred novosadskim srednjoškolcima

0

Srednjoškolci novosadskih gimnazija

Deseti “Prozafest”, koji će se od 11. do 15. aprila održati u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, svoj prvi korak načinio je juče na konferenciji na kojoj su se sreli novosadski srednjoškolci, njihovi profesori, organizatori i novinari.

U saradnji sa izdavačima (“Laguna”, “Lom”, “Dereta”, “Agora”) srednjoškolcima su podeljene knjige pisaca koji će učestvovati na ovogodišnjem festivalu: Save Damjanova (Srbija), Giljerma Martineza (Argentina), Lidije Dimkovske (Makedonija), Vladimira Kecmanovića (Srbija), Roberta Perišića (Hrvatska), Marija Liguorija (Italija/Srbija) i Oje Bajdar (Turska).

Nedeljko Mamula, urednik “Prozafesta”, prisetio se najblistavijih trenutaka proteklih devet festivala. Istakao je prošlogodišnji susret Maria Vargasa Ljose i novosadskih čitalaca, pred gotovo 1500 ljudi u Srpskom narodnom pozorištu. Veliki pisac i nobelovac rekao je tada da nešto slično nije doživeo nigde, osim u svom rodnom Peruu. Mamula je otkrio da sami pisci u početku imaju tremu zbog susreta sa decom, brinu kako će to sve izgledati ali da na kraju uvek kažu da nigde nije bilo tako kao na Prozafestu., upravo zbog srednjoškolaca.

Giljermo Martines

Nenad Šaponja, urednik izdavačke kuće “Agora” i predsednik Organizacionog odbora festivala, predstavio je pisce koji će ove godine doći na “Prozafest”. Napomenuo je da festival nastoji da dovede uvek najaktuelnije pisce, ali i da našem čitaocu otkrije neke nove – iz dalekih destinacija kakva je ove godine Argentina, iz koje dolazi Giljermo Martinez, prvi dobitnik nagrade “Gabriel Garsija Markes” za kratku priču, ili ne tako daleke Turske, o kojoj imamo dosta predrasuda a tako malo znanja, pogotovo o književnosti, iz koje stiže zanimljiva Oja Bajdar.

Oba domaćina naglasila su autentičnost ideje “Prozafesta” (potekla je od profesora dr Save Damjanova) – susret pisaca i mlade čitalačke publike koja, neopterećena sujetama i interesima, postavlja autentična pitanja, iz sasvim drugačije perspektive.

Svoj utisak o festivalu ispričala je i nekadašnja srednjoškolka Divna Stojanov, koja je učetvovala na dva njegova izdanja. Evocirajući uspomene sa njih, rekla je da je najvažnije to što ju je “Prozafest” naučio da se mora sesti i raditi.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo