Početna Danas u gradu 12. “Protest protiv diktature”, sutra skup za prosvetare

12. “Protest protiv diktature”, sutra skup za prosvetare

0

Više stotina građana okupilo se na današnjem, 12. “Protestu protiv diktature”. Oni su ponovo krenuli sa Trga Repulike, odakle su podržali prosvetare i pozvali građane da im se pridruže na sutrašnjem, kako su naveli, velikom protestu.

Okupljeni građani su još jednom podsetili zbog čega se bore, a opet su mogle da se čuju parole kao i prethodnih dana: “Padni nam na grudi Nebojša”, “Onesvesti se”, “Vučiću Lopove”, “Srbija je ustala”.

Oni su se nakon starta sa Trga Republike uputili kroz Zmaj Jovinoj, Modeninu, a zatim u Jevrejsku ulici. Demonstranti će marširati Bulevarom oslobođenja ponovo ka zgradi Dnevnik, a potom kroz Kralja Petra, Kisačku, Jovana Subotića do Banovine, gde će kao i prethodnih dana završtiti svoj skup.

Osim u Novom Sadu, danas se protestuje i u Beogradu. Studentima ispred Srpske akademiju nauka i umetnosti su se pridružili naučnici, protestujući zbog mali izdvajanja za nauku.

Podrška prosvetarima

Učesnici “Protesta protiv diktature” su za sutra od 18 časova najavili veliki skup koji će biti tematski povezan sa problemima u prosveti. Kako je najavljeno u današnjem saopštenju, tada će građani svjom podrškom podržati zahteve prosvetnih radnika.

“Učesnici ‘Protesta Protiv Diktature’ shvataju shvata težak položaja prosvetnih radnika i smatraju da je savez sa prosvetnim radnicima očekivan: prosvetni radnici su jedni od prvih koji se nalaze na udaru neoliberalnih politika ove vlasti. Upravo zbog toga su zahtev za poboljšanjem položaja svih radnika i zahtev za dostupnim, javno finansiranim obrazovanjem jedni od najistaknutijih zahteva protesta”, navedeno je u saopštenju koji potpisuju studenti iz Novog Sada, Beograda i Niša.

Autor: 021.rs
Foto: Žarko Bogosavljević