Početna Danas u gradu 9 dana džeza u celom gradu!

9 dana džeza u celom gradu!

Letnja-džez-akademija-Novi-Peta po redu „Letnja džez akademiju Novi Sad – Dortmund“, u saradnji muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada i grada Dortmunda, tokom koje će biti organizovani kursevi džez muzike počinje danas.

Javni kursevi će trajati do 3. avgusta, biće održani na više lokacija u gradu i biće otvoreni za publiku. Svi zainteresovani imaće priliku da uživaju u zvucima džeza polaznika ovogodišnje Akademije i njihovih profesora.
Učesnicima će kurseve držati eminentni profesori, koji su svoj kvalitet potvrdili na mnogobrojnim manifestacijma i gostovanjima širom Evrope.

Da se na ovom projektu ozbiljno radi, potvrđuje i činjenica da svake godine Akademija uvodi nove programe, pa je tako novitet u ovoj godini – pevanje, što je mnoge potencijalne polaznike navelo da se prijave i učestvuju u jednistvenom programu koji nudi peta Letnja Jezz akademija.
Polaznici će znanja sticati od saksofoniste Uve Plat, Klaus Heiman, truba, Roman Babik, klavir, Sithara Shimank, glas, Miroslav Karlović, bubnjevi, udaraljke, Vanja Kevrešan, gitara, Fedor Ruškuc, kontrabas, Igor Molnar, bas gitara i Nemanja Zlatarev, trombon.
U protekle četiri godine kroz Letnju džez akademiju je prošlo više od 280 muzičara, čija se muzika čula u Kulturnom centru Novog Sada, učionicama muzičke škole „Isidor Bajić“, ali i na drugim mestima u gradu gde su Novosađani imali priliku da se upoznaju sa mladim džezerima u vidu „džemsešna“.

Ova manifestacija uspešno se realizuje u bliskom partnerstvu gradova pobratima, Novog Sada i Dortmunda, a ujedno simbolizuje i plodonosnu saradnju između novosadskog Kulturnog centra i džez muzičara iz Srbije, ali i nemačkog grada sa, takođe, velikom tradicijom negovanja džez muzike.

Direktna saradnja Kulturnog centra Novog Sada sa džez umetnicima iz Dortmunda traje 12 godina, a započela je gostovanjem Big Band-a Jazz Akademie „Glenn Buschmann“ na Novosadskom džez festivalu.
Autor: Luftika