Početna Danas u gradu 70 godina rada Medicinske škole “7. april”

70 godina rada Medicinske škole “7. april”

0

Medicinska-škola-7.april

Sedamdeset godina uspešnog rada u stručnom obrazovanju mladih na području zdravstva i socijalne zaštite Srednja medicinska škola “7. april” iz Novog Sada obeležiće nizom edukativnih, zabavnih i humanitarnih aktivnosti.

Danas, 4. aprila, na sportskom terenu škole, u periodu od 13 do 15 časova biće održano finale školskog turnira u fudbalu. Učesnici turnira nosiće majice koje su kupili u toku humanitarne akcije Udruženja “Život” – “Majica jedna, donacija vredna. Zajedno za život” i tako donirali sredstva za decu obolelu od Batenove bolesti. U istom terminu planirano je i predstavljanje sekcije “Prva pomoć i realistički prikaz povreda”.

U utorak 5. aprila, od 10.40 do 11.20 časova, u svečanoj sali škole održaće se modna revija “Umesto velikog odmora” i “Školska maškarada” – define nagrađenih maski učenika. Modnu reviju organizuje Učenički parlament škole, a humanitarna akcija ima za cilj prikupljanje sredstava za Teodoru Milić, učenicu drugog razreda Srednje tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” iz Novog Sada koja je obolela od leukemije.

Takođe u utorak, u peridu od 15 do 17 časova, biće organizovana i “Otvorena vrata kabineta” tokom kojih će se predstaviti stručna sredstva, radni materijali i aktivnosti devet obrazovanih profila za koje se mladi pripremaju u ovoj školi. Ova aktivnost otvorena je za javnost.

U 16.40 časova, u svečanoj sali, Aktiv lekara organizuje stručno predavanje “Koža i sunce”.

Centralna svečanost održaće se u četvrtak 7. aprila. U 12 časova biće izvedena predstava “Vremeplov” u organizaciji profesora i učenika škole.

Tokom svih aktivnosti proslave, zainteresovani će moći da pošalju sms sa tekstom “7april” na 5757 i tako se priključe akciji “Podrži život” fondacije za pomoć najmlađima. Akcija ima za cilj prikupljanje sredstava za lečenje, medicinsko zbrinjavanje i oporavak obolele dece, kao i promovisanje i unapređenje sistema dečije zdravstvene zaštite u Srbiji.

Prvo školsko zvono Medicinske škole u Novom Sadu oglasilo se 16. septembra 1946. godine za polaznike dentističke i babičke škole. Istovremeno, krenuli su i tečajevi za apotekarske pomoćnike, apotekarske i medicinske laborante i dečije i medicinske sestre.

Danas, u školi ima 9 obrazovnih profila – medicinske sestre tehničari, pedijatrijske sestre tehničari, ginekološko-akušerske sestre, laboratorijski tehničari, farmaceutski tehničari, fizioterapeutski tehničari, kozmetički tehničari, zubni tehničari i stomatološke sestre tehničari, 1720 učenika i učenica i 200 zaposlenih. Nastava se odvija na tri jezika – srpskom, mađarskom i slovačkom.

Izvor: NSHronika.rs
Foto: Medicinska škola 7. april / Logo