Početna Danas u gradu Izložbe slika i grafika u KCNS

Izložbe slika i grafika u KCNS

0

dusica-pejic-jpg_660x330

U Likovnom salonu Kulturnog centra izložba slika Dušice Pejić počinje 4. aprila u 19 časova, a izložba grafika Milice Antonijević biće otvorena u Malom Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 20 časova.

Izložba slika Dušice Pejić održaće se od 4. do 18. aprila u Likovnom salonu Kulturnog centra.

Slikarstvo Dušice Pejić osvaja sa prvim pogledom, ruši granice čulnosti i direktno uvodi u transcedenciju. Odatle potreba za apstrakcijom. Formalno, Dušičina platna su prepoznatljiva, razmere i slojevi crvene, crne i bele sa svim nijansama sive, podsećaju na ekspresionistički minimalizam sadržan u eksploziji strastvenog duševnog podrhtavanja pred prazninom, belinom, i istovremeno, kontrolisanja te iste eksplozivnosti u transformaciji ka lepoti i osećaju za harmonično.

Sigurnost i mir u naizgled prividno haotičnom gestu, osvaja ništavilo i proslavlja projavu bića; stabilnost koncentrisane i u isti mah kontrolisane energije, otkriva istančanu senzibilnost. U krupnim nanosima boje četkom, diskretno, na platnima nailazimo i na nagoveštaj pisma, reči. Ovo tanano Dušičino tkanje još jednom nas priziva na pristupanje tajni ovog značajnog slikarstva. Reč i smisao doprinose otkrivanju skrivene metafore, i potvrđuju da je ovde reč o vizulenoj poeziji, istinskom slavlju najviših dometa apstraktnog slikarstva kod nas.

Izložba grafika Milice Antonijević biće otvorena u Malom Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, u ponedeljak 4. aprila u 20 časova.

Milica znalački koristi svoj bogati i dobro sistematizovani likovni jezik rasnog grafičara, sklonog svrsishodnom eksperimentu, da neprekidno, glasno postavlja pitanja stara kao vek – “ko smo, šta smo, odakle smo” i odmah potom daje originalne i odrešite odgovore. Prepoznajemo ih u vidu simboličkih rešenja za uvide u duboka značenja vode kao metafore za život (aqua vitae), kao agensa za pročišćenje bića, ili za preobražajne procese ljudskog duha (aqua permanens), vode kao otelotvorenja ženskog principa i njegovog dvojakog staništa, i u ženi, i u muškarcu (anima&animus) – odlike vode koje namah upućuju na širok spektar raznolikih čovekovih iskustava u oblastima mitologije i religije, alhemije i psihologije, filozofije i nauke o prirodi.

Grafike Milice Antonijević, sagledavane pojedinačno, nesumnjivo predstavljaju markantnu likovnu senzaciju. Uverenja smo da zamisao umetnice nije bila usmerena toliko ka njihovoj samostalnosti, već više ka čvrstoj međusobnoj povezanosti u neraskidivu idejnu i likovnu celinu. Iskazujući se na ovaj način u imanentnom svojstvu graditelja, Milica je mudro oblikovala i prikazala čitav jedan svet, koji svojom porukom provocira nova pitanja, svet koji, ma koliko ezoteričan i introvertan, uspešno komunicira sa našom upitanošću, svet koji je, prvenstveno, odraz uspešne komunikacije sa upitanošću svog stvaraoca.

Autor: NSHronika.rs
Foto: kcns.org.rs