Početna Danas u gradu Ambasador Koreje u poseti Novom Sadu

Ambasador Koreje u poseti Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Republike Koreje Nj. E. Ju Deđonga.

Gradonačelnik mu je poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što diplomatski odnosi Republike Srbije i Republike Koreje traju skoro tri decenije i što će 2019. godina biti u znaku obeležavanja 30 godina prijateljstva dva naroda. Takođe, iste godine će Novi Sad postati Omladinska prestonica Evrope, tako da se otvara mnogo mogućnosti za saradnju.

Tom prilikom, ambasador je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je u poseti Novom Sadu, koji je centar IT tehnologija i univerzitetski centar. Napomenuo je da je u toku dana na Filozofskom fakultetu prisustvovao osmoj po redu godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja za korejsku primenjenu lingvistiku ISKAL, što je bila odlična prilika za razmenu iskustava na polju primenjene lingvistike na primeru korejskog jezika.

Sagovornici su razmatrali eventualnu saradnju na polju dovođenja investitora iz Koreje u Novi Sad, s obzirom na logističku opremljenost grada, odličan geostrateški položaj i nedavni dolazak svetskih kompanija koje potvrđuju kvalitet i pouzdanost Novog Sada kao mesta za investiranje.

Pored razvoja ekonomskih odnosa, interesovanje za saradnju sa obe strane dolazi u vidu jačanja odnosa na polju kulture, energetike i privrede.

Apostrofirano je prenošenje iskustava gradova Koreje Novom Sadu u oblasti tzv. “pametnih gradova” u cilju povećanja kvaliteta života građana uz korišćenje savremene tehnologije, u čemu je Koreja jedan od lidera na svetskom tržištu.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad