Početna Danas u gradu Apoteka “Novi Sad” i dalje bez novih lekova

Apoteka “Novi Sad” i dalje bez novih lekova

0

Apoteka_Bulevar (1)
Apoteka “Novi Sad” i dalje ima problema sa snabdevanjem lekovima, iako je nedavno dogovoreno da dobavljači odlože naplatu dugova ove ustanove.Apoteka je već nekoliko meseci suočena sa nestašicom, a odlaganjem duga od 245 miliona dinara bi joj bile omogućene nove nabavke. Međutim, sada dobavljači traže garancije da će sredstva za isplatu novih lekova biti unapred obezbeđena.

Prema rečima v.d. direktorke Apoteke Nade Ilić od Upravnog odbora je zatraženo da odlukom, izjavom ili potvrdom garantuju redovno plaćanje nove nabavke lekova koji se ne izdaju na recep.

“Najpre je dogovoreno da mi, nakon što nabavke stignu, do dogovorenog datuma isplatimo nove obaveze. Prosto, dobavljači se boje da nam daju robu i čekaju da se problem reši na nekom drugom nivou”, objašnjava Ilić.

UO je doneo odluku da se zakaže sastanak kod gradonačelnika i da se pokuša naći rešenje, s obzirom na to da ova ustanova ne može da garantuje niti obezbedi finansijska sredstva za preuzimanje novih obaveza.

Nakon protesta apotekara održanih u maju i junu, sastanaka sa članovima gradskog veća za zdravstvo i gradonačelnikom, prvobitnim dogovorom sa dobavljačima, a zatim njegovom izmenom, Nada Ilić ima utisak da se situacija još uvek ne rešava. Apoteka i dalje posluje otežano, zarada je smanjena tri puta, a od preostalih lekova na lageru ova ustanova isplaćuje stare dugove.

“Na taj način se nekako snalazimo i preživljavamo. Nažalost, Grad finansijski ne može da nam pomogne, jer za to nisu predviđena sredstva u budžetu. Sa druge strane, može kao lokalna samouprava da utiče na pokrajinu i republiku ne bi li se ovaj problem rešio”, dodaje naša sagovornica.

Podsetimo, Apoteka “Novi Sad” se poslednjih godina suočava sa otežanim radom, što je eskaliralo protestima radnika. Oni su zahtevali da Grad preuzme odgovornost, jer su, prema njihovim rečima, gradski čelnici ti koji su postavljali rukovodstvo apoteke. Nakon dva protesta i najavljenog trećeg, gradonačelnik je predstavnike Apoteke pozvao na sastanak na kom je dogovoreno da će Grad pružiti podršku ovoj ustanovi.

Sa dugom od 245 miliona dinara i preko 5.800 neizmirenih obaveza, Apoteka “Novi Sad” je treći najveći dužnik među državnim apotekama.
Autor: 021