Početna Danas u gradu Besplatno i anonimno testiranje na HIV

Besplatno i anonimno testiranje na HIV

U susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv side, predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine će od danas, subote 18. novembra do petka, 01. decembra sprovoditi savetovanje i besplatno testiranje na HIV u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Vrbasu, Bečeju i Kuli.

U Novom Sadu akcija će biti realizovana u saradnji sa Omladinom “Jazas”-a, a prilikom testiranja biće korišćeni brzi testovi čiji su rezultati poznati nakon 20 minuta. Testiranje je besplatno i anonimno.

U prostorijama Savetovališta Instituta za javno zdravlje Vojvodine (Futoška 121) dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje biće nastavljeno kontinuirano tokom cele godine, svakog radnog dana od 7 do 13 časova.

Savetovanje i testiranje na HIV je anonimno i besplatno. Nisu potrebni ni zdravstvena knjižica, niti uput lekara.

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side, i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, naročito ukoliko je pribegao nekom vidu rizičnog ponašanja. Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i kvalitetan i dug život inficiranim osobama, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu. Takođe, pravovremeno savetovanje i testiranje na HIV omogućava osobama koje nisu inficirane HIV-om da tokom poverljivog razgovora sa kvalifikovanim savetnikom sagledaju i procene sopstvene rizike, tj. sopstveno rizično ponašanje i faktore koji tome doprinose, i da nauče kako da primene mere zaštite od HIV infekcije i drugih krvlju i polnim putem prenosivih infekcija.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay