Početna Danas u gradu Besplatno: Učestvujte u aktivnostima u okviru 15. Evropske noći muzeja u Novom...

Besplatno: Učestvujte u aktivnostima u okviru 15. Evropske noći muzeja u Novom Sadu

U okviru programa i aktivnosti Spomen-zbirke Pavle Beljanski, kasnije i 15. Evropske noći muzeja, danas u 14.00 održaće se Trening jednakosti za zaposlene u kulturi.

Predavanje će održati Mirko Кnežević, saradnik Društva tumača i prevodilaca za znakovni jezik. Trening ima za cilj da pomogne zaposlenima da sa više samopouzdanja pristupe osobama sa invaliditetom, primenjujući korisne savete o tome kako koristiti pravila ponašanja prihvaćena od strane osoba sa invaliditetom dok komuniciramo, i kako osobe sa invaliditetom doživljavaju organizaciju unutar muzeja, kao i usluge koje bi trebalo i moraju da dobiju.

Već sutradan, za subotu 18. maja, planiran je bogat program u okviru 15. Evropske noći muzeja, čiji oficijelni deo počinje od 17.00, i to uz kreativnu radionicu sa umetnicom Aleksandrom Rešnjak Pešić i đacima Škole „Bogdan Šuput“. Program se nastavlja i od 18.00 do 20.00 uz umetničku školu i lutkarske predstave, a završava se uz Noć knjiga i suvenira.

U nedelju, 19. maja, čekaće vas stalna postavka i aktuelna izložba.

Ovom manifestacijom obeležava se više muzejskih događaja i bitnih datuma od međunarodnog značaja. Od 13. do 19. maja ulaz u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog biće besplatan, a za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog biće postavljena prilazna rampa.

Pavle Beljanski je izuzetno bitan za srpski umetnički svakodnevni segment – juče, danas i sutra: bio je diplomata i kolekcionar. Gotovo celog života je sakupljao umetnička dela. Neposredno posle Prvog svetskog rata počeo je da prikuplja umetnička dela inostranih majstora, ali je ubrzo video da je to pozamašni zahvat, koji je napustio 1923. godine. Tada se okrenuo sakupljanju dela srpskih umetnika.

Danas, u okviru stalne postavke, kolekcija Spmen-zbirke broji 185 dela, a izloženo je 144, i to 120 slika, 15 skulptura, četiri crteža i pet tapiserija, sve od početka 20. veka do sedme decenije.