Početna Gradske teme Budućnost Evrope: Šetamo kroz moderan Novi Sad

Budućnost Evrope: Šetamo kroz moderan Novi Sad

0

Moderne škole, univerziteti, gradske skupštine, crkve, robne kuće i stambeni kompleksi izgrađeni posle Prvog svetskog rata svedoče o periodu napretka širom Evrope, ali i o decenijama koje su usledile. Kako je u arhitekturu uklesana naša istorija, kako se uklapa u moderno doba i kakav uticaj ima u njemu, to je tema prvog predavanja koje će biti održano u okviru programske platforme “Budućnost Evrope”.

Predavanje “Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu” u kulturnoj stanici Eđšeg biće održana 21. maja u 18 časova, čime će početi program obeležavanja stogodišnjice Bauhausa, nemačkog arhitektonskog pokreta. Na predavanju će govoriti nemački arhitekta Tim Rinits, stručnjak za istraživanje savremenih problema u arhitekturi i urbanom razvoju, koji je i profesor urbanog i prostornog razvoja na Univerzitetu Lajbnic u Hanoveru.

Nakon predavanja, u 19.30 biće otvorena izložba “Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu” o takozvanom “Belom gradu” koji broji više građevina u Bauhaus stilu nego svi gradovi sveta zajedno (više od 4.000 objekata), od kojih je većina uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Izložba će biti otvorena do 26. maja.

Istoimeno predavanje biće u kulturnoj stanici Eđšeg, na kom će profesor Miha Gros, koji vodi Bauhaus centar u Tel Avivu, govoriti o karakteristikama i urbanističkom planu tog grada, ali i obnovi i zaštiti arhitektonskog nasleđa. Predavanje će biti 21. maja u 18 časova.

“Šetnje kroz nasleđe” na malo drugačiji način

Kako je pokret Bauhaus uticao na modernizam Novog Sada, na kojim građevinama su obrisi tog pokreta, biće predstavljeno kroz već dobro poznate “Šetnje kroz nasleđe” koje su deo projekta “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

Prva šetnja zakazana je za 24. maj u 17 časova, kada će Skupština AP Vojvodine prvi put otvoriti svoja vrata za građane, koji će se na taj način upoznati sa modernističkim nasleđem, a svi zainteresovani mogu da se prijave ovde. Šetnja kroz Skupštinu biće ponovljena 31. maja u 16 sati.

Fondacija “Novi Sad 2021” i Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine obaveštavaju sve zainteresovane da se vrata Skupštine otvaraju za grupne posete. Prve dve šetnje biće održane 24. i 31. maja. Pošto je broj posetilaca ograničen na 20 ljudi, grupe će se formirati kako prijave budu pristizale. Šetnje kroz Skupštinu realizuju se u okviru platforme “Budućnost Evrope”. Vaši kontakti biće upotrebljeni isključivo u svrhu informisanja o narednim aktivnostima Fondacije “Novi Sad 2021”.

Filozofski fakultet, kao jedan od dva najstarija fakulteta u Novom Sadu koji postoji više od šest decenija i Sportsko poslovni centar Vojvodine (Spens) otvoren 1981. za Svetsko prvenstvo u stonom tenisu su objekti koji će biti obuhvaćeni “Šetnjom kroz nasleđe” 25. maja. Šetnja kreće sa platoa Spensa u 12 sati.

Polazak za sve naredne Šetnje biće sa Trga slobode u 12 časova.

Nova ruta 26. maja vodiće do Radničkog doma, izgrađenog pre skoro 90 godina, koji je u tadašnje vreme bio primer moderne arhitekture i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, koji, iako postoji od 1966. svoj dom dobio je tek 2012. u zgradi bivšeg Muzeja socijalističke revolucije.

Vikend posle toga donosi novu putanju, pa će tako 1. juna građani imati prilike da obiđu Studio M, koji postoji više od pola veka i gde, u vreme Jugoslavije, nema poznatog imena koje nije održalo koncert. Tog dana Šetnja vodi i do Sokolskog doma, podignutog 1936. čije Društvo postoji više od sto godina i bilo je najmasovnija i najjača organizacija za fizičku kulturu i sport, pri kom je 1932. osnovano i Pozorište mladih kao Lutkarsko pozorište, takođe objekat koji se obilazi tokom Šetnje.

U nedelju, 2. juna planiran je obilazak Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u čijoj arhitekturi se prepliću modernizam sa tradicionalnim rustikalnim tipom izgradnje, kao i Start It centar, mesto za edukaciju, inspriraciju i saradnju namenjen IT sektoru, čije prostrane sale mogu poslužiti za razne namene.

Prijave za šetnje 25. i 26. maja, kao i 1. i 2. juna su na ovom linku.

Upoznajte se sa modernističkim Novim Sadom i saznajte kako je pokret Bauhaus uticao na arhitekturu našeg grada. Četiri šetnje, osam reprezentativnih objekata.

Osim u Skupštini, gde će kustosi biti vodiči, ostale Šetnje vodiće studenti arhitekture, koji će od 20. do 22. maja na radionicama, uz stručnjake, raditi na prepoznavanju ključnih objekata procesa modernizacije Novog Sada.

Ceo program se realizuje u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada, Gete institutom i Ambasadom Izraela.

Platforma “Budućnost Evrope”, obuhvata i izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji imaju prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada. U “Budućnost Evrope” uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Programi će trajati do 7. juna, a detaljne informacije možete pronaći na ovoj adresi.

Foto: Promo