Početna Danas u gradu O ljubavi, sreći i preživljavanju: Svečana projekcija dokumentarnog filma Darka Bajića u...

O ljubavi, sreći i preživljavanju: Svečana projekcija dokumentarnog filma Darka Bajića u Novom Sadu

Nakon beogradske projekcije, na red je došla i novosadska. Reč je o filmu “Linija života” Darka Bajića, koji prati životnu priču čuvenog akademskog slikara i profesora Miloša Bajića, rediteljevog oca.

“Ovaj film govori o ocu i sinu. O mom ocu Milošu, slikaru i čoveku koji je doživeo Mauthauzen, koji je odveden pod brojem, a na njegovom dosijeu je bio pečat na nemačkom jeziku “povratak nepoželjan”. Odveden je sa Akademije likovnih umetnosti, a ta linija života koja je započela u logoru pratila ga je čitavog života. Ono što je bilo fascinantno je njegova energija, ljubav i volja za životom”, rekao je on za RTV i dodao da su baš ti crteži koje je on crtao i skrivao pod pretnjom smrću u logoru sa svojim drugarima u jednom protivpožarnom aparatu nešto što je njima, što je upravo njemu dalo cilj linije života.

Film nije samo o uglednom slikaru i profesoru Milošu Bajiću. Na vrlo poseban i značajan način, radnja teče i oslikava životu u 20. veku, koji je podneblju Balkana doneo periode velikih razaranja i velikih obnova. Svedoči o surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, o 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive rade, stvaraju i naprave porodice, i o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt.

Projekciji će prisustvovati reditelj filma Darko Bajić, a projekcija je besplatna.

Izvor: rtv.rs

Foto: Pixabay