Početna Danas u gradu Bivša službenica Pokrajinske vlade oslobođena optužbi da je primala mito

Bivša službenica Pokrajinske vlade oslobođena optužbi da je primala mito

0

Apelacioni sud u Novom Sadu oslobodio je optužbe Slavicu Lukovac (58), osuđenu u martu ove godine u ponovljenom postupku Višeg suda ponovo na tri godine, jer se teretila da je počinila više krivičnih dela primanja mita u nekadašnjoj Pokrajinskoj vladi.

Njoj se pripisivalo da je od aprila 2012. godine do januara 2013. godine, u svojstvu službenog lica – samostalnog stručnog saradnika za oblast kinematografije i pozorišnog stvaralaštva i sličnim poslovima u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, zahtevala poklon i novac da bi u okviru svog službenog ovlašćenja obavila posao, piše list “Dnevnik”.

Apelacioni sud je osporio presude i uvažio žalbu njenog branioca advokata Gorana Papića, uz stav da ona nije imala svojstvo službenog lica u periodu kada su počinjena krivična dela iz navoda optužnice, što je ova sve vreme poricala.

Na poslednjem ročištu okrivljena je očekivala da joj se pojasni precizirana optužnica i pnovila da nije kriva za dela koja joj se stavljaju na teret.

U sudnici je tom prilikom ponovo saslušan audio-snimak s tridesetak zabeleženih poruka na telefonskoj sekretarici producentkinje Snežane P. iz ekipe filmova “Dobra žena” i “Spomenik Majklu Džeksonu”, a sve se svode na molbu za uplatu para, koje se pripisuju okrivljenoj.

Često se radilo o ljubaznom preklinjanju za davanje više desetina hiljada dinara, a koje je tada okrivljena prepoznala i prihvatila kao svoje. Ona je kazala tada da joj se činilo da je preterala, te da je imala velikih zdravstvenih problema i bila u finansijskoj krivi. Ali, radilo se o traženju pozajmice.

Zamenik višeg javnog tužioca je, prilikom iznošenja završnih reči, ostao pri svom preciziranom optužnom aktu, kojim se tereti za sedam dela primanja mita, za koji smatra da je potpuno dokazan u postupku.

Branilac Slavice Lukovac smatrao je da ona nije mogla da počini krivična dela i tražio je za svoju branjenicu oslobađanje od krivice.

Među oštećenima su poznata imena iz sveta domaćeg filma, između ostalih Mirjana Karanović i Branislav Trifunović, koji su dali izjave u postupku.

Slavica Luković je prvostepeno osuđena na tri godine zatvora zbog šest dela mita. Na tu odluk žalili su se i tužilaštvo i odbrana. Optužena je ranije na pretresu izjavila da nije kriv, da je njen posao bio da priprema dokumenta za filmske projekte i da nije mogla da utiče na toliko faktora, pa ni na dinamiku isplata.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay