Početna Danas u gradu Brankica Janković: “Moramo raditi na eliminaciji diskriminacije”

Brankica Janković: “Moramo raditi na eliminaciji diskriminacije”

Tribina pod nazivom “Rodna ravnopravnost u Republici Srbiji i sprečavanje diskriminacije nad ženama” održana je danas u Skupštini grada Novog Sada. Govorilo se o položaju žena u društvu, sa akcentom na njihov položaj u politici i sektoru bezbednosti.

Iako je ženama Ustavom i zakonima garantovana ravnopravnost i o njoj se svakodnevno govori, prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, podaci iz godine u godinu kažu da su one i dalje izložene brojnim vidovima diskriminacije, najčešće na tržištu rada i prilikom zapošljavanja.

– Nažalost izuzetno je mali broj žena na rukovodećim pozicijama. Uopšte, u svim sektorima i u javnim preduzećima, u mnogo manjem broju su vlasnice preduzeća, vlasnice nad zemljom, manje se bave preduzetništvom, što predstavlja jedan veliki problem – rekla je Jankovićeva.

Ona ističe i to da, uprkos činjenici da su obrazovane i da imaju i znanja i kapaciteta, žene ne učestvuju ravnopravno sa muškarcima u kreiranju ekonomske i razvojne politike.

– Kad se govori o učešću u političkom životu, imamo tri gradonačelnice, sedam predsednica opština i jednu predsednicu skupštine opštine, u odnosu na broj lokalnih samouprava što govori koliko treba raditi da bi žene učestvovale i u političkom životu – dodala je ona.

– Nije to samo stvar matematike nego i ovakvih susreta gde će se stvoriti ta neka kritična masa znanja kako da se žena, pored onih bioloških obaveza koje su joj nametnute nekom evolucijom, sa druge strane izbori i da dođe u situaciju da bude i u političkom smislu ravnopravna sa muškarcima – rekao je Zdravko Jelušić.

Na tribini su o položaju žena u sektoru bezbednosti govorile direktorka Instituta za strategijska istraživanja u Ministarstvu odbrane dr Jovanka Šaranović i direktorka Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima u Ministarstvu odbrane, pukovnik dr Katarina Štrbac.

Izvor: RTV
Foto: mc.rs