Početna Danas u gradu Čistoća nabavlja kontejnere s alarmom

Čistoća nabavlja kontejnere s alarmom

0

Novi Sad je prvi grad koji će imati čuvare kontejnera, a po podacima javne nabavke koju je “Čistoća” objavila na svom sajtu, naš grad će prvi u Srbiji dobiti i kontejnere s uređajima za merenje popunjenosti.

Vrednost investicije još uvek nije poznata, to će se znati tek kada se odabere najbolja ponuda. U “Čistoći” napominju da ugradnja softvera, tj. uređaja za praćenje neće značajno povećati cenu podzemnih kontejnera, u odnosu na njihovu vrednost bez softvera.

Planira se nabavka sto kontejnera s alarmima koji će obaveštavati centralu gradskog komunalnog preduzeća kada kontejner treba da se isprazni, odnosno 25 sa plastičnim uloškom u metalnom okviru i 75 sa vrećom.

Uređaji bi trebalo da budu kompatibilni sa softverom za daljinsko praćenje radi pravovremenog pražnjenja. Softver će imati podatke o svim kontejnerima, gde se koji nalazi, o njihovoj popunjenosti, o pražnjenjima i slično, ali i podatke o ekipama na terenu.

Terenska aplikacija pratiće izvršavanje zadataka s prikazom osnovnih informacija o kontejnerima, kao što su lokacija, vremena poslednjih deset pražnjenja. Kako navode u “Čistoći”, treba da poseduje i opciju prijave uočenih nepravilnosti, oštećenja, krađe i slično nadležnoj službi, uz opis problema s postavljanjem fotografije kao dokaza navedene nepravilnosti. Osim toga, treba da pruži uvid u pregled stanja svih kontejnera u izabranoj ruti uz grafički prikaz stanja u kojem se nalaze. Softver bi trebalo da obezbedi praćenje obavljanja zadataka na mapi, s pozicijom vozila i nivoom popunjenosti. Inače, “Čistoća” planira i nabavku tablet-računara koji će se koristiti na terenu.

– Novi uređaji obezbediće našoj službi odnošenja smeća informacije o tome koji su kontejneri puni i kada je neophodno njihovo pražnjenje, što će, nadamo se, uticati na smanjenje troškova goriva, amortizacije vozila, kao i produktivniji rad radnika na terenu. Analizom dobijenih podataka videćemo gde postoji potreba za dodatnim kontejnerima, a omogućiće nam i efikasnije planiranje ruta za pražnjenje – objasnio je Aleksandar Vukovac iz JKP “Čistoća”.

Još uvek se ne zna gde će biti postavljeni novi kontejneri, a Vukovac kaže da plan postavljanja podzemnih kontejnera u Novom Sadu JKP “Čistoća” usaglašava s nadležnim gradskim upravama i oni se postavljaju isključivo na mestima na kojima postoje urbanistički uslovi za to, i za koje Gradska uprava za urbanizam da saglasnost.

– Novi podzemni kontejneri postavljaće se na mestima na kojima postoje uslovi za to, u četvrtima gde je mnogo stanovništva i gde još uvek stoje nadzemni kontejneri, najverovatnije na Novom naselju i Limanu. Imajući u vidu da jedan podzemni kontejner menja tri nadzemna, cilj nam je da povećamo efikasnost procesa odlaganja i odnošenja smeća, uz što manje neprijatnih mirisa i bolje organizovana kontejnerska mesta – rekao je Vukovac.

Budući da je nabavka novih kontejnera sa softverom za praćenje ipak pilot-projekat, u “Čistoći” kažu da će se on nastaviti ukoliko opravda očekivanja.

Izvor: Dnevnik/J. Vukašinović
Foto: cistocans.co.rs