Početna Danas u gradu Danas je Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

Danas je Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

0

nasilje2

Svake godine na današnji dan se u Srbiji i svetu obeležava Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. Mnoge organizacije i pojedinci danas žele da skrenu pažnju da nasilje nad ženama predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i da je prevencija moguća i od suštinskog značaja.
Danas počinje i kampanja “16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja” gde se raznim akcijama pokušava okončati nasilje nad ženama i devojkama širom sveta. Kampanja traje do 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Svaka treća žena u svetu bila je deo seksualnog ili fizičkog nasilja, čiji je najčešći akter bio upravo intimni partner. Prema podacima UN-a, 4,5 miliona ljudi su žrtve seksualne eskploatiacije, od čega su 98 odsto žene i devojke. U svetu danas živi 700 miliona žena koje su se udale u detinjstvu, od kojih su 250 miliona to učinile pre petnaeste godine. Dečiji brakovi obično označavaju kraj devojčicinog obrazovanja i njenog prava na izbor, dok istraživanja pokazuju da su žene koje su se udale u detinjstvu u većem riziku od porodičnog nasilja od žena koje su se udale u kasnijim godinama.

nasile3

U Srbiji je tek pre nekoliko dana narodni poslanik dr Dušan Milisavljević, u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom, podneo amandmane za uvođenje hitnih mera zaštite u Zakon o policiji. Amandmanima se predviđa da počinilac nasilja bude izmešten iz kuće ili stana na 14 dana, bez obzira na to da li žena ili drugi član porodice traži ili podržava ovakvu meru. U tom periodu žena će biti u mogućnosti da dobije potrebne informacije, da pokrene druge postupke, ili da od njih odustane, po svom izboru. Na ovaj način neposredno se štiti bezbednost žrtava nasilja u porodici (“sad i ovde”), a nasilnicima se šalje nedvosmislena poruka da država ne toleriše nasilje.

“Htela bih da podsetim zašto je nama u Atonomnom ženskom centru i svim ženskim organizacijama u mreži ‘Žene protiv nasilja’ važna ova mera. U Srbiji više od 10.000 žena prijavi nasilje tokom godine. Više od 1.000 žena i njihove dece boravi u sigurnim kućama duže ili kraće vreme. Broj žena koje napuste svoj dom, a borave kod svojih porodica, prijatelja ili na nekim drugim mestima nama nije poznat”, istakla je na pres konferenciji predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović i dodala da “u isto vreme samo 70 učinilaca nasilnika dobije sudsku meru iseljenja iz stana zbog nasilja koje je učinio prema svojim članovima porodice”.

nasilje

Predlozi ovih amandmana su u skladu sa Konvencijom Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodiciji koju je naša država potpisala 2013. godine, a još uvek nije počela da je primenjuje. Cilj Konvencije je uspostavljanje nulte tolerancije za različite oblike nasilja kojem su žene izložene i postavlja temelj za uvođenje novih krivičnih dela, za efikasno sprečavanje nasilja, zaštitu žrtava i gonjenje učinilaca nasilja.

Trenutno traje kampanja “Potpisujem.org” koju sprovode Autonomni ženski centar i još nekoliko nevladinih organizacija iz zemlje i regiona, a posvećena je punoj primeni pomenute Konvencije. Dovoljno je samo da posetite ovaj sajt i pošaljete razglednicu sa porukom kampanje koja će biti usmerena na adrese donosioca odluka.

Autor: Nshronika.rs