Početna Danas u gradu Danas je Uskrs – Hristos Voskrese!

Danas je Uskrs – Hristos Voskrese!

746794
Vernici danas slave Uskrs, čije je obeležavanje počelo ponoćnom liturgijom i nastaviće se svečanim jutarnjim liturgijama u crkvama širom zemlje.
Ponoćnu liturgiju u Hramu svetog Save na Vračaru služi patrijarh Irinej. Prethodno je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekan Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, koji je u Beograd donela državno-crkvena delegacija.
Oganj je zatim, uz svečanu pratnju, prenet do Hrama Svetog Save, gde je uz postrojenu gardu Vojske Srbije, predat patrijarhu Irineju koji ga je sa sveštenstvom podelio vernicima.
Patrijarh Irinej je u Uskršnjoj poslanici poručio da nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našeg Vaskrsenja. Poželeo je i da ovaj Uskrs svima donese veru, nadu, ljubav i večni život, a odnose tugu i smrt.
Ovim pozdravom, obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame”, navedeno je u Poslanici patrijarha, koja ove godine prvi put nije pročitana pred novinarima.
Patrijarh je pozvao vernike da se pomole gospodu vaskrslome da se mir vrati svuda odakle je proteran, na prvom mestu u naša srca i u naše domove.
Pozdravljajući vas, braćo i sestre, najradosnijim vaskršnjim pozdravom, pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u večni život, jer ćemo samo tako postati i biti sinovi i kćeri vaskrsenja. Stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio sam Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše dece – najvećega blaga, zbog kojih živimo i radimo. Iskrena vernost i uzajamno praštanje da ne izostane“, navedeno je u Poslanici.
Povodom Uskrsa, čestitke patrijarhu, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC uputio je državni vrh Srbije.
Vaskrsenje Hristovo danas, pored srpske, obeležavaju ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan Eskima koji žive na Aljasci. Uskrs je pokretan praznik koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana.
Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, koji spada u najstrože postove, a prvi mrsni zalogaji trebalo bi da budu uskršnja jaja koja, se prema običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene Hristove krvi. Na vaskrs pravoslavni vernici u Srbiji razmenjuju pozdrave – Hristos voskrese, Vaistinu voskrese!