Početna Danas u gradu Danas počinje međunarodni turnir u rukometu na pesku! Jelena Erić Rakonjac: Za...

Danas počinje međunarodni turnir u rukometu na pesku! Jelena Erić Rakonjac: Za vikend ćemo uživati u sportu koji će zasigurno postati Olimpijska disciplina!

0

U četvrtak, 20. jula, na novosadskom Štrandu počinje 11. po redu Međunarodni turnir u rukometu na pesku “Novi Sad 2017” i trajaće do nedelje, 23. jula. Ovaj turnir uvršten je u kalendar takmičenja Evropske rukometne federacije i ukoliko i ove godine bude pozitivno ocenjen, Novi Sad stiče pravo da se kandiduje za organizaciju Evropskog prvenstva u rukometu na pesku 2019. godine koje bi bilo održano na Štrandu. Na turniru će ima takmičenje i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, a mi smo iskoristili priliku da popričamo sa Jelenom Erić Rakonjac, promoterkom turnira i članicom Evropske komisije za rukomet na pesku Evropske rukometne federacije.

Novi Sad nije prvi put domaćin rukomentog prvenstva na pesku. Da li to znači da iz godine u godinu u Novom Sadu ima sve više interesovanja za ovaj sport?

Novi Sad je po 11.put domaćin turnira rukomet na pesku ove godine pod nazivom “Novi Sad 2017”. Sve je počelo na inicijativu nekadašnjeg reprezentativca u rukometu na pesku Branislava Radišića još 2006-te godine. U međuvremenu ovaj turnir je rastao iz godine u godinu kako u organizacionom smislu tako i po broju ekipa, kako domaćih tako i stranih koje učestvuju na ovom turniru. Generalno, sve je veća popularnost ovog sporta u celom svetu pa tako i kod nas. Očekujemo veliki broj publike i naravno da pozivamo sve Novosađane da dođu i vide budući olimpijski sport.

rukomet na pesku

Koliko ekipa se očekuje da će ove godine uzeti učešće na prvenstvu?

Za sada je prijavljeno 11 muških i 10 ženkih ekipa domćih i stranih. Dolaze nam ekipe iz Hrvatske, Mađarske…

U čemu će publika moći da uživa tokom trajanja prvenstva?

Za vikend ćemo uživati u sportu koji će zasigurno postati Olimpijska disciplina. Izuzetno je atraktivan i brz u odnosu na običan rukomet, dosta je fizički zahtevan. Imaćemo priliku da vidimo na delu naše reprezentativce, među kojima je i naš novosađanin Branko Radaković, zatim Marko Pavlović, Milan Radovanović, Slađana Žigić, zatim svetski prvaci, ekipa Hrvatske reprezentacije, bronzana sa upravo završenog Evropskog prvenstva, Agent girls iz Mađarske.

Da li imamo neke ekipe kao favorite za osvajanje medalja?

U muškoj konkurenciji to je svakako reprezentacije Hrvatske a u ženskoj Agent girls iz Mađarske

rukometstrandrukomet2rukomet

Foto: Jelena Rakonjac/Privatna arhiva, Facebook, Filip Bakić