Početna Danas u gradu Danas protest “Aleksa, izvini…”

Danas protest “Aleksa, izvini…”

0

Protesni skup “Aleksa, izvini”, koji organizuje “Dva minuta tišine”, biće održan danas od 17.45 sati na Trgu slobode.

Protest se održava jer je slučaj Alekse Jankovića, dečaka iz Niša koji se, kada je imao samo 14 godina, 2011. godine ubio zbog višemesečnog vršnjačkog nasilja koje je trpeo u školi, navodno zastario. Iako je ubrzo nakon dečakove smrti pokrenuta inicijativa za donošenje “Aleksinog zakona”, koji bi decu štitio od vršnjačkog nasilja, sud je slučaj proglasio zastarelim, a krivci za Aleksinu smrt nisu kažnjeni.

Tim povodom, u grupi građana “Dva minuta tišine”, koji su mesecima organzovali skupove podrške za donošenje “Aleksinog zakona”, dečaku se izvinjavaju.

– Aleksa, izvini… Iako smo se nadali da postoji mogućnost da pravosudni sistem uradi posao kako treba i da osudi sve odgovorne koji su svojim delovanjem doveli do toga da ti danas ne budeš sa nama, prevarili smo se. Prevareni smo. Prevarili su nas oni kojima bi istina i pravda trebali biti osnovno pravilo života. Nisu znali kako da izađu iz začaranog kruga korupcije, vlasti, privatnih poslova… I našli su rešenje u zastari tvog slučaja. I na kraju su tu presudu potpisali “U ime naroda!” – navodi se u pozivu na današnji protest.

Oni dodaju da narod nikada ne bi dozvolio da se ovaj sličaj tako završi, da će nastaviti da se bori i da će tražiti pravdu za Aleksu.

Izvor: Novisad.com
Foto: Promo