Početna Danas u gradu Danas se obeležava Svetski dan ljubaznosti

Danas se obeležava Svetski dan ljubaznosti

citat2

Da je važno biti dobar i ljubazan prema svima, dokaz je i Svetski dan ljubaznosti koji se obeležava svakog 13. novembra od 1998. godine. Tada je, na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju održana konferencija o ljubaznosti i tom prilikom je donesena posebna deklaracija koja govori o toleranciji i prihvatanju različitosti.
Dogovoreno je da 13. novemabar bude dan kada će se specijalnim programima i aktivnostima populaciji skrenuti pažnja da je biti ljubazan prema svima veoma važno.

citat4

Savremena psihologija kaže da ljubaznošću prema drugima uvećavamo našu sreću, a da je zaista tako dokaz je i istraživanje koje sa svojim kolegama sproveo profesor Majkl Norton sa Poslovne škole na Harvardu. Naime, oni su nepoznatim ljudima dali određenu svotu novaca da potroše na sebe ili druge. Eksperiment je pokazao da su ljudi koji su novac dali u humanitarne svrhe ili nekom nešto kupili na kraju dana bili mnogo srećniji od onih koji su novac potrošili samo za sebe.

No, čak i ako nekom samo poklonite osmeh ili zagrljaj ili pomognete na bilo koji način, biće dovoljno da tu drugu osobu i sebe tog dana učinite srećnijim i zadovoljnim.

citati3

Svetski dan ljubaznosti posebno se obeležava u Kanadi, Japanu, Australiji, Nigeriji, Saudiskoj Arabiji, Indiji, Italiji i Velikoj Britaniji, dok je u Singapuru 2009. godine na ovaj dan podeljeno 45.000 žutih cvetova. Prošle godine dan ljubaznosti obeležen je nešto ranije, 9. novembra, kada je u 69 gradova iz 32 zemlje sveta održan flashmob kojim je poslana poruka “da je ljubaznost nešto što svi treba da zastanemo i razmislimo o tome”.
Kod nas se ovaj dan ne obeležava nekim posebnim manifestacijama, ali to ne znači da ne trebamo nekom nešto da poklonimo ili udelimo kompliment jer je upravo, prema rečima Dalaj Lame, “sreća smisao života”.

citat1

Ukoliko želite da nekako obeležite ovaj dan, evo nekoliko zanimljivih ideja:

1. Udelite kompliment prvoj osobi sa kojom budete pričali
2. Poželite dobro jutro ili dobar dan osobi pored vas u liftu
3. Izdvojite nekoliko minuta da počistie prilaz ispred vaše zgrade ili kuće
4. Podelite na svojim društvenim mrežama neki citat koji govori o ljubaznosti
5. Ostavite velikodušnu napojnicu
6. Pošaljite cvet vašoj prijateljici
7. Podesite alarm da vam zazvoni triput u toku današnjeg dana. Svaki put kad se alarm oglasi, zastanite na sekundu i pošaljite jednoj osobi poruku kako je sjajna.

Autor: Bojan Petrović