Početna Danas u gradu Danas vanredna sednica zbog Žeželjevog mosta

Danas vanredna sednica zbog Žeželjevog mosta

zezeljev-most
Skupština grada održaće danas hitnu, vanrednu sednicu zbog Žeželjevog mosta.
Kako je ranije najavio gradonačelnik Miloš Vučević, na sednici će biti predloženo rešenje koje će omogućiti prelivanje sredstava iz pokrajinskog budžeta u gradski budžet iz koga bi se platilo izvođaču radova.

Sednica je zakazana za 14 časova.

Podsetimo, prethodnih meseci je vođen svojevrsni “rat” između grada, pokrajine i republike oko toga ko je kriv za to što izgradnja mosta kasni. Postojala je i opasnost da radovi potpuno budu obustavljeni 27. aprila zbog toga što izvođaču radova, španskom konzorcijumu AZVI, nije uplaćeno dodatnih 3 miliona evra.

Reč je o novcu za dodatne radove (ugovorena cena mosta je 45,3 miliona evra), koji prema ranijem dogovoru treba da isplate Novi Sad i Vojvodina, kao sufinansijeri izgradnje mosta. Iz gradskog budžeta trebalo bi da izvođaču bude uplaćeno milion, a iz pokrajinskog dva miliona evra. Postojao je problem oko prebacivanja pokrajinskog dela novca Novom Sadu, koji dalje treba da se prebaci Železnici Srbije. Pokrajina je do sada svoje obaveze ispunjavala preko Fonda za kapitalna ulaganja , ali posle njegove transformacije u Upravu to više ne može direktno.

Poslednja informacija je bila da su se predstavnici Republičke i Pokrajinske vlade kao i Grada Novog Sada dogovorili o načinu uplate preostalog novca i da je planirano da novac bude uplaćen odmah posle prvomajskih praznika. Nakon toga bi počeo da teče rok od ukupno 20 meseci za izgradnju Željevog mosta, i demontažu konstrukcije starog montažno – demontažnog mosta.

Zanimljivo je da je Skupština grada Novog Sada zasedala poslednji put pre mesec dana što je bila i prva radna sednica u ovoj godini, a sve je izvesnije da je novosadski parlament prekinuo praksu da se zaseda svakog poslednjeg petka u mesecu.

Autor>021