Početna Danas u gradu Dom zdravlja Novi Sad radi u prelaznom režimu

Dom zdravlja Novi Sad radi u prelaznom režimu

Po ukidanju vanrednog stanja, od 7. maja, Dom zdravlja “Novi Sad” radi u prelaznom režimu. Kako je za “Dnevnik” objasnila pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost dr Ljerka Popov, nastavlja se uobičajeni rad u respiratornom centru s pacijentima koji su pod sumnjom na infekciju virusom COVID-19, ili koji su već oboleli pa dolaze na kontrolne preglede.

– Postepeno se uvodi i redovan rad Doma zdravlja, te ćemo od 18. maja početi zakazivanje pregleda putem kol-centra ili timske sestre izabranog lekara – kaže dr Ljerka Popov.

– Apelujemo na pacijente da prvenstveno zakazuju preglede telefonski putem kol-centra. Neki preventivni pregledi će još malo sačekati, zbog cele epidemiološke situacije, da nam se ne bi desio povratak epidemije s većim brojem obolelih. Prelazni period će trajati tokom maja i juna, a pretpostavljam da ćemo negde u junu uspostaviti redovan režim rada. Molimo građane da imaju razumevanja i strpljenja.

Kako kaže, iako je vanredno stanje ukinuto, ostali su dostupni kol-centri koji su radili pri Domu zdravlja “Novi Sad” tokom pandemije, na koje građani mogu da zovu ukoliko primete simptome koji ukazuju na to da postoji mogućnost infekcije koronavirusom. Takođe će i telefoni psihološkog save­to­vališta ostati otvo­reni za pomoć onima kojima je potrebna. Brojevi telefona kol-centara su 4879-626, 4879-627, 4879-628 i 4879-629. Za psihološko savetovanje treba pozvati brojeve 4879-640 i 4879-641.

– Pacijenti koji su hitni, ili ukoliko treba da regulišu bolovanje, zakazuju se preko lekarske komisije i dolaze – priča doktorka.

– Za decu su se, tokom pandemije, obavljali preventivni pregledi, u skladu s uzrastom deteta, pa se tako radila i redovna vakcinacija bez prestanka, bez obzira na pandemiju. Nedavno smo imali veliku akciju pregleda dece koja kreću u vrtić nakon ukidanja vanrednog stanja jer im roditelji rade, i do sada smo obavili 1. 500 pregleda od prijavljenih 3.000 mališana, te nastavljamo i tu aktivnost. To je vanredan program koji se sprovodi zbog celokupne situacije, a redovni i preventivni pregledi za decu i vakcinacije se sprovode u kontinuitetu, svaki dan.

Doktorka Popov apeluje na građane da poštuju mere zaštite, nose maske i rukavice kada ulaze u zatvorene prostore i drže distancu od dva metra, jer je veoma važno da se još uvek poštuju sve bezbednosne epidemiološke mere, za celokupnu populaciju. Virus je još uvek među nama, ali je epidemija, kako kažu našu epidemiolozi, na početku kraja, stoga svi treba maksimalno da se potrude da se kraj epidemije desi što pre, a ne da se, zbog nemarnosti i neodgovornosti, prouzrokuje novi talas. Počeli su da rade kafići i tržni centri, stoga treba povesti računa o svom zdravlju, da bismo zaštitili, prvenstveno sebe, a onda i okolinu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay