Početna Danas u gradu Dramski pisac Slobodan Šnajder danas na Filozofskom fakultetu

Dramski pisac Slobodan Šnajder danas na Filozofskom fakultetu

Slobodan_Snajder

Dramski pisac Slobodan Šnajder gostovaće u sredu, 20. januara na Filozofskom fakultetu.

Razgovor sa piscem, u organizaciji Odseka za srpsku književnost, vodiće doc. dr Željko Milanović, a početak je zakazan za 15 časova u Svečanoj sali Fakulteta.

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948) diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik pozorišnog časopisa “Prolog”. Aktivan je u različitim žanrovima. Prozu objavljuje od 1966. god., a od 1969. godine deluje kao dramatičar, pišući dramske tekstove kontinuirano, mada se isti kontinuitet ne može pripisati i izvođenjima tih tekstova. Prevođen je i igran u inostranstvu.

Šnajder je, pored ostalog, autor poznate drame “Hrvatski Faust”, koja od nastanka početkom osamdesetih godina 20. veka izaziva različite kontroverze, nagrađivana je i prećutkivana, hvaljena i osporavana. Trenutno se na sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu igra njegova drama “Enciklopedija izgubljenog vremena” (u režiji Snježane Banović).

Slobodan Šnajder objavio je sledeće naslove: “Kamov”, “Hrvatski Faust”, “Glasi iz Dubrave”, “Radosna apokalipsa”, “Utjeha sjevernih mora”, “Knjiga o sitnom”, “Kardinalna greška”, “Opasne veze I”, “La dépouille du serpent”, “Nevjesta od vjetra”, “Umrijeti pod zvijezdom”, “Opasne veze II”, “Izabrana djela, 9 knjiga”.

“Doba mjedi”, Šnajderov novi roman, velika je priča o dvoje ljudi koji su odživeli svoje živote u doba ekstrema, te o njihovom potomku kome je zapalo, kao ne baš srećno nasledstvo, da izađe na kraj s tom činjenicom. Georg i Vera, kako se u romanu zovu, imali su, naime, do neke tačke tih svojih života ekstremno suprotstavljene biografije. Oni se sreću čim je to bilo moguće a da ne bude pogibeljno, nakon što je ama baš sve na svetu bilo protiv toga susreta. Potom odlaze različitim putevima, kad ih je baš sve upućivalo na to da ostanu zajedno. Priča je evropska po tome što se dogodila u mnogo verzija, svedočeći o moći ideologije koja zna podeliti i sto i postelju, juče kao i danas, takođe i u ovom stoleću koje nije ništa manje obeleženo ekstremima. Iz različitih obzira, pa i zbog straha, ta je priča malokad ispričana do kraja.

Nakon razgovora sa studentima Filozofskog fakulteta, Slobodan Šnajder će ponovo posetiti Novi Sad 25. januara i u SKCNS Fabrika će biti predstavljen svoj novi roman “Doba mjedi”.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs