Početna Danas u gradu Dunav pogodan za kupanje, samo je malo fekalno zagađen

Dunav pogodan za kupanje, samo je malo fekalno zagađen

higijenski11Dunav je pogodan za kupanje jer nije došlo do promene hemijskog kvaliteta uprkos ispuštanju crvene tečnosti, poručuju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.Analize su rađene na Štrandu, Oficircu, plaži u Futogu i Begečkoj jami, objašnjava Sanja Bijelović sa Instituta.
“Te analize pokazuju da je Dunav u smislu kupališta pogodan jer nije došlo do promene hemijskog kvaliteta, a ni do promene mikrobioloških parametara u njemu”, kaže ona.
U vodi je pronađena i velika količina fekalija i bakterija, najviše ešerihije koli. “Ešerihija koli je pokazatelj da je Dunav sveže fekalno zagađen”, dodaje Bijelović, a takva zagađenja su bila i pre crvene tečnosti u otpadnoj vodi. Ona zato preporučuje obavezno tuširanje nakon kupanja u Dunavu.
Kao dodaje, analiza je potvrdila da je voda organski zagađena. “Analize su pokazale da je voda organski opterećena, da postoji prisustvo bakterija i bioloških indikatora pokazatelja kako primarnog, tako sekundarnog fekalnog zagađenja, a da je u samom sedimentu dokazano prisustvo ćelija koje veličinom i oblikom podsećaju na eritrocite i leukocite “, navodi ona.

Četiri teorije o crvenoj tečnosti

most1Biserka Mihajlović iz Instituta je potvrdila da se prema njihovim rezultatima ne može utvrditi uzrok crvene boje vode. “Krenuli smo od četiri pretpostavke: da je u pitanju pigment kao nosilac crvene boje, zatim kao formulacija pesticida obojenog crvenom bojom, potom da je to prehrambena boja, tj. da je na izlivu neka od prehrambebnih industrija ispustila boju, a poslednja pretpostavka bila bi da može da potiče od krvi iz neke od industrija”, objašnjava ona.
Dokazano je prisustvo elemenata krvi, ali nemoguće je dokazati da li je životinjskog porekla. “Da bismo to dokazali, trebalo bi nam DNK analiza životinjskog i ljudskog, a to je otpadna komunalna voda koja se sastoji od svih potrošača koji su vezani na taj izliv, preko domaćinstava, industrije, ulične kanalizacije. Čak i takva analiza nam ne bi ništa pokazala, jer to su sve stvari koje mogu da se nađu u opadnoj komunalnoj vodi”, kaže ona.S obzirom na to da Institut ne radi kontinuirano analize otpadne vode, oni nemaju saznanja kakav je otpadna voda bila ranije. “Zbog toga nismo u mogućnosti da kažemo da li ovaj uzorak odstupa odstupa od uobičajenih rezultata”, dodaje Bijelović.
Ona dodaje da bi trebalo da Inspekcija i “Vodovod i kanalizacija” sledeći put reaguju momentalno i krenu po šahtovima svih zagađivača i kontrolom svih šahtova utvrde poreklo materije. “Postojao je dug period kako je tečnost isticala, od 11 do 14 sati. Pregledom svih šahtova moglo je da se utvrdi vizuelno ko je zagađivač, mi smo uslužno uradili analizu. Vodovod i kanalizacija zagađenje otpadne vode na tom izlivu prati permanentno i oni mogu poređenjem svojih rezultata sa našim da uporede da li je to situacija koja se razlikuje od uobičajne ili je uobičajna. Mi za druge slične slučajeve nismo bili angažovani, tako da ne možemo da uporedimo sa ranijim sutuacijama”, dodaje Mihajlović.
U Vodovodu za 021 kažu da njihovi radnici nemaju pravo niti ovlašćenja da ulaze u posed drugih pravnih lica i istražuju.
“Državni organi koji to mogu i – u ovakvoj situaciji – moraju da urade jesu inspekcijske službe i ovlašćenja i odgovornost za pronalaženje počinilaca nalazi se na njima. Radnici našeg preduzeća su, u okviru svojih nadležnosti, proverili određene delove kanalizacione mreže koje održavamo te priključne šahtove i informacije prikupljene tim putem stavljene su na raspolaganje organima čiji je zadatak identifikovanje počinioca”, objašnjavaju u Vodovodu.
Inspekcijske ekipe pokrajinskog Odeljenja za vodoprivredu trenutno ispituju sva preduzeća koja ispuštaju otpad u kanalizaciju, a priključena su na kolektor odakle je crvena materija završila u Dunavu. Rezultati njihove istrage, koja bi trebalo da pokaže ko je otpad pun krvi ispustio u Dunav, biće poznati za nekoliko dana.
Crvena tečnost ispuštena u Dunav proteklog petka sadržala je veliku količinu eritrocita i leukocita, odnosno krvi, pokazao je zvanični izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Odeljenja za higijenu i ekologiju, koji je potvrdio ranija pisanja 021. Podsetimo da se U Dunav u Novom Sadu, iz pet glavnih kanalizacionih cevi u sekundi izlije oko kubik i po neprerađene kanalizacije, koja u sebi, prema rečima stručnjaka, sadrži teške metale, a nisu isključene ni neke radioaktivne supstance. Isti ovakav sastav vode pre četiri godine bio bi razlog za zabranu kupanja, ali je država u međuvremenu promenila parametre i dozvolila veću vrednost zagađujućih materija.

Autor:021