Početna Danas u gradu Duo Laura Levai Aksin i Iris Kobal večeras u Gradskoj kući

Duo Laura Levai Aksin i Iris Kobal večeras u Gradskoj kući

0

13577-laura-levai-i-iris-kobal-foto-web

U Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu danas u 20 časova nastupiće duo Laura Leva Aksin – flauta i Iris Kobal – klavir.

Na programu će biti Beethoven, Clark, Poulenc, Miroslav Štatkić i Liebermann, navodi se u pozivu Muzičke omladine Novog Sada.

Laura Levai Aksin rođena je u Subotici, a diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića. Studije je nastavila u Parizu u klasama prof. Kloda Lefevra i prof. Patrika Galoaa. Usavršavala se na brojnim majstrorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga.

Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i na takmičenju Muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodeljena joj je prva nagrada za interpretaciju savremenih dela.

Nastupala je kao solista s mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Laura Levai Aksin je solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umetnosti u Banjaluci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.

Iris Kobal je rođena u Novom Sadu. Studije je započela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Igora Laska, a diplomirala i magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Arba Valdme. Usavršavala se na Visokoj muzičkoj školi u Beču, u klasi prof. Rolanda Kelera. Usavršavala se kod poznatih pedagoga i pijanista kao što su Jevgenije Timakin, Kemal Gekić, Jokut Mihailović, Noel Flores i dr.

Radi kao redovni profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Više godina je bila šef Katedre za klavir, a od 2010. godine je šef Departmana muzičke umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Aktivno koncertira kao solista i kamerni muzičar. Gostovala je u skoro svim značajnijim dvoranama u Srbiji, kao i na podijumima u inostranstvu.

Ulaz je slobodan.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo