Početna Danas u gradu Dušan Bajatović: Zbog socijalne politike i nerealne cene gasa, obaveze “Srbijagasa” postale...

Dušan Bajatović: Zbog socijalne politike i nerealne cene gasa, obaveze “Srbijagasa” postale su i obaveze budžeta

0

bajatovic tanjug

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da bi se ako mora da bira, radije opredelio da ostane u privredi, a ne u politici.

On je na Kopaonik biznis forumu novinarima rekao da će posle vanrednih parlametarnih izbora odlučiti da li će se kandidovati za direktora “Srbijagasa”.

Po novom Zakonu o javnim preduzećima, direktori javnih preduzeća neće moći da budu partijski funkcioneri.

Bajatović je član predsedništva Socijalističke partije Srbije, a osmu godinu je i direktor “Srbijagasa”, od 10 godina, koliko posluje to javno preduzeće.

On je kazao da je “Srbijagas” 2015. godine imao neto dobit od tri milijarde dinara, a da su dosadašnji gubici tog javnog preduzeća posledica nerealne cene gasa i neredovne isplate dugova za ruski gas.

Država je svih prethodnih godina davala garancije za kredite Srbijagasa, što znači da su zbog nerealne cene gasa, kojom je vođena socijalna politika, praktično obaveze ‘Srbijagasa’ postale obaveze i budžeta – rekao je Bajatović.

On je dodao da je će i ove godine iz republičkog budžeta biti isplaćeno 180 miliona evra za obaveze “Srbijagasa”, a krajem 2015. država je platila 200 miliona evra za dug tog preduzeća prema NIS-u.

Po rečima Bajatovića, “Srbijagas” u saradnji sa Svetskom bankom uspešno sprovodi restrukturianje tog preduzeća, a analize pokazuju da u “Srbijagasu” trenutno nema viška zaposlenih.

Izvor: Beta
Foto: Tanjug