Početna Danas u gradu Elektroakustički kabare u Novom Sadu

Elektroakustički kabare u Novom Sadu

0

“A Weill Ago”, elektroakustički kabare imaće svoju premijeru u Kulturnom centru Lab u Novom Sadu danas, 4. maja u 21 sat.

“A Weill Ago” je performans za sopran, klavir i elektroniku inspirisan ličnošću i muzikom Kurta Vajla. Njegov uzbudljiv odnos sa suprugom, pevačicom i glumicom Lote Lenjom, i danas intrigira. Sastavljali su se i rastavljali, dva puta bili u braku, zajedno bežali od aždaja i osvajali nove svetove. On joj je pisao savršene pesme, ona ih čudesno izvodila još 30 godina (i tri do četiri muža) posle njegove smrti. Njihova ljubav, romantična i dramatična, plamtela je u doba ratova, revolucija i prevrata.

Vajlove pesme, ali i glasovi Lote Lenja, Bertolda Brehta, Džemsa Džojsa… zvuci detinjstva i zvuci rata, arhivski snimci i lična istorija, javljaju se, prelamaju i naslojavaju kroz pevane, govorene, snimljene i semplovane odlomke. Tako izgrađen elektroakustički sloj Ane Gnjatović kontekstualizuje i komentariše Vajlove pesme koje sopran Tijana Đuričić izvodi uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića. Zajedno, ova dva sloja sklapaju kabaretski gorko-sladak zvučni narativ o umetnosti i odgovornosti.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay