Početna Danas u gradu Evropski dan tvrđava: Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave

Evropski dan tvrđava: Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave

0

U Evropskoj godini kulturnog nasleđa Srbija će biti jedna od devet evropskih zemalja, a Petrovaradin jedna od 69 tvrđava, u kojoj će po prvi put biti organizovan Evropski dan tvrđava.

Evropska federacija utvrđenih gradova sa sedištem u Briselu, pokrenula je inicijativu za obeležavanje Evropskog dana tvrđava u cilju njihovog prezentovanja široj publici, a partneri ove inicijative u Srbiji su Udruženje “Scenatoria” i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, čiji će predstavnici zainteresovane posetioce povesti u šetnju kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave.

U šetnji kroz nasleđe arhitekta Katarina Maksimov će predstaviti rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada na rekonstrukciji fasada, a arheolog Dušica Veselinov najnovije nalaze arheoloških iskopavanja u Podgrađu.

Tokom šetnje posetiocima će biti predstavljena mapa “Priče Podgrađa” i publikacija “Tvrđava od papira” Udruženja “Scenatoria”, sociolog Ilija Galonja održaće kratko predavanje o viđenju Petrovaradinske tvrđave kroz “Pisma sa Dunava” britanskog putopisca Džona Palgrejv Simpsona iz sredine XIX veka, a imaće priliku i da preuzmu android aplikaciju “Tvrđava Petrovaradin”.

– Bićemo svedoci promena koje se odvijaju u Podgrađu, istražićemo ovo izuzetno, ali dugo zanemareno nasleđe iz XVIII veka. Čućemo priče o životu unutar Utvrđenog grada. Uživaćemo u pogledu sa Gornje tvrđave i osetiti miris Dunava u ranu jesen – najavljuju organizatori.

Program počinje danas, 29. septembra u 11 časova na Trgu Vladike Nikolaja 1, a zainteresovani će imati prilike da se prošetaju kroz slojeve istorije manje poznatim stazama Tvrđave i da saznaju koji su najnoviji arheološki nalazi.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay