Početna Danas u gradu Festival proze u Novom Sadu

Festival proze u Novom Sadu

Giljermo Martines
Giljermo Martines

Deseti međunarodni festival “Prosefest” počinje danas u Kulturnom centru Novog Sada i traje do 15. aprila, saopštio je Organizacioni odbor.

Među ovogodišnjim učesnicima Prosefesta gosti iz inostranstva su Giljermo Martines i Mario Liguori, a još su učesnici Lidija Dimkovska, Oja Bajdar, Robert Prerišić i Vladimir Kecmanović. Oni će svoju prozu čitati na književnim večerima u Kulturnom centru, gosti će voditi razgovore u novosadskim gimnazijama sa učenicima koji su imali priliku da pročitaju njihova dela.

“Prosefest” će biti svečano otvoren u Kulurnom centru, publiku će pozdraviti Bojan Panaotović, v. d. direktora KCNS, a Festival otvara prof. dr književnik Sava Damjanov. Zatim sledi muzički program u kome nastupaju Hor KUD-a “Svetozar Marković” (dirigent Vuk Milanović), Ognjen Milivojša, solista, Kaja Mandić Plavšić, klavirska pratnja.

Posle otvaranja koje počinje u 18 sati, biće uručena nagrada ove manifestacije “Milovan Vidaković” Giljermu Toresu o kome će govoriti Bojana Kovačević Petrović a razgovor sa piscem će voditi učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Sledećeg dana Giljermo Martines će biti gost gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, dok će pisac Robert Perišić posetiti Gimnaziju “Svetozar Marković”, a Oja Bajdar – Gimnaziju “Isidora Sekulić”. Istog dana u 19:30 veče će biti posvećeno prozi Oje Bajdar, a uvodnu reči ima Vladimir Gvozden, dok će od 20:30 Dragan Babić govoriti o delu Lidije Dimkovske. Martines će kao laureat “Prosafesta” gostovati od 18 sati u knjižari “Lagune”.

Trećeg dana Festivala Sava Damjanov u podne gostuje u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” dok u isto vreme Lidija Dimkovska posećuje Gimnaziju “Laza Kostić”. U Kulturnom centru u večernjim satima gostuje Sava Damjanov, koga će predstaviti Igor Perišić, a zatim će Marjan Čakarević predstaviti Roberta Perišića.

Vladimir Kecmanović će poslednjeg dana Festivala gostovati u Gimnaziji “Laza Kostić” dok će pola sata kasnije Sava Damjanov pričati sa učenicima Gimnazije “Svetozar Marković”, a Mario Liguori će biti gost “Isidora Sekulić”. Uveče će u Kulturnom centru biti predstavljen Vladimir Kecmanović a o njemu će govoriti Dejan Vojvodić .

prose-fest,-knjige-jpg_660x330

Međunarodni festival proze se uvek održava tokom aprila, a idejni tvorac i osnivač je Sava Damjanov sa osnovnom namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom Festival je okupio do sada oko 80 pisca: iz Srbije od kojih je 15 dobitnika Ninove nagrade, a stranih gostiju je bilo iz celoga sveta: Izraela, Francuske, Mađarske, SAD, Rusije, Italije, Argentine, Turske, Ukrajine, Perua, Poljske…

Prvi Festival je, čitanjem, otvorio Milorad Pavić. Organizacioni odbor je, ujedno, i žiri za dodelu nagrade. Održano je oko 180 susreta sa publikom, a programima je prisustvovalo preko 20.000 uglavnom mladih posetilaca. Kako je ovu manifestaciju ocenio novosadski izdavač, književnik Nenad Šaponja, dobra organizacija, smeštaj, prevodilačka služba, solidna medijska podrška, izvanredna posećenost, prezadovoljni učesnici i publika – sve to je pokazalo da ovakav Festival zasluženo nosi naziv “Literarni EXIT”.

Autor: Tanjug
Foto: Nsprosefest / Facebook