Početna Danas u gradu Film “Strana zemlja” večeras na Brod Teatru

Film “Strana zemlja” večeras na Brod Teatru

0

13754165_1055396594530119_6749207827653065562_n

Na Brod Teatru Studentskog kulturnog centra Novi Sad večeras u 21 čas “Centar za portugalski jezik – Institut Kamoiš” organizuje projekciju filma “Strana zemlja”.

Brazilsko-portugalski igrani film “Strana zemlja” u režiji Valtera Salesa snimljen je 1995. godine, a prikazuje priču iz života brazilskih imigranata u Portugalu.

Ekonomske reforme koje je početkom devedesetih godina uveo brazilski predsednik Fernando Kolor de Melo poslužile su kao okidač mnogim mladim ljudima da počnu da napuštaju zemlju. Mladi protagonista Pako, ostavši bez majke i bez novca, a u želji da ode u Baskiju, prihvata da prenese paket od Brazila do Evrope za cenu putne karte i time nehotice upada u krijumčarsku mrežu. U Lisabonu sreće Aleks, takođe brazilsku imigrantkinju koja je protiv svoje volje upoznata sa svetom kriminala.

Kroz čitav film se provlači razmišljanje o gubljenju identiteta u egzilu, kao i o neostvarenim snovima, usameljnosti i hrabrosti onih koji odlaze. “Strana zemlja” je ovenčana sa nekoliko nagrada u Brazilu, Italiji i Francuskoj, a ističe se sjajnom crno-belom fotografijom Valtera Karvalja koja doprinosi noir atmosferi čitavog filma.

Film je titlovan na srpski jezik, navodi se u pozivu.

“Centra za portugalski jezik – Instituta Kamoiš” u Beogradu, u želji da sa ljubiteljima filma podeli izbor iz široke panorame portugalske, brazilske i afričke kinematografije, u aprilu 2015. godine pokrenuo je projekat “Rečnik filmova na portugalskom jeziku”.

Program se realizuje u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Studentskim kulturnim centrom, UK Parobrod i KC Grad, kojima se pridružuje i SKCNS Brod Teatar.

Izvor: RTV
Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here