Početna Danas u gradu FOTO: Pravda za malog preduzetnika, “Čistoća” kažnjena zbog uterivanja duga koji nije...

FOTO: Pravda za malog preduzetnika, “Čistoća” kažnjena zbog uterivanja duga koji nije postojao

cistoca_vracanje_uslugeDragomir Lakić, preduzetnik iz Kaća, naterao je “Čistoću” da mu isplati iznos od skoro 70.000 dinara jer mu je kao dug vodila račun koji je on platio, a čak ga je i predala izvršitelju na prinudnu naplatu.Lakića je “Čistoća” teretila da nije platio jedan račun za odnošenje smeća u iznosu od 660 dinara maja 2014. godine, te je njegov dug predala izvršitelju u izvršni postupak. Izvršitelj je sproveo postupak i na iznos od 660 dinara naplatio ukupnu sumu od 34.000 dinara, što je ovom preduzetniku bilo neverovatno. Da situacija bude još bizarnija, Lakić je naknadno proverio i uvideo da ipak jeste platio sporan račun i da ga je “Čistoća” potpuno protivzakonito utužila.

“Da podsetimo da sam ja saznao da navodno nisam platio račun kada mi je stigla SMS poruka iz banke, s obaveštenjem da mi je blokiran račun. Nisam dobio prethodno nikakvo obaveštenje, niti iz preduzeća, niti od izvršitelja. Samo je stiglo rešenje izvršitelja da platim 34.000 dinara i ja sam to uradio. Međutim, nešto mi nije dalo mira i kada mi je sada stigao izvod otvorenih stavki, video sam da je taj račun zapravo bio plaćen”, priča Lakić.

On je potom poslao dopis “Čistoći” sa dokazom da je račun koji su mu oni knjižili kao neplaćen zapravo bio izmiren u potpunosti, te da su mu nepravedno naplatili ogromnu sumu putem izvršitelja.

“To je tako moglo da prođe. Kako je ‘Čistoća’, bez prave provere, mogla da napiše da ja dugujem novac koji sam platio? Pa tako mogu slobodno bilo kome da napišu da duguje 10 računa i da naplati i do 500 puta veću sumu prinudnom naplatom. Međutim, neverovatno mi je da sam, po obraćanju ‘Čistoći’, od zaposlenih čuo da je osoba zadužena za rad po žalbama na bolovanju i da ne može niko da se bavi mojim slučajem – prosto nisam verovao šta čujem”, priča Lakić za 021.

Pošto u “Čistoći” za njega nisu imali vremena, imao je njegov advokat koji mu je objasnio da se “Čistoća” preko njegovih leđa neosnovano bogatila. Napisali su tužbu, predali je ovom komunalnom preduzeću, iz kog su potom dobili poziv da se dogovore vansudski.

“Tražili su da odustanemo od tužbe. Moj advokat je, stoga, stavio na papir sve troškove koje je imao i predali smo im na naplatu sumu od 62.835 dinara, skoro duplo više od sume koja je meni nezakonito i potpuno neosnovano naplaćena. Mislim da smo došli do pravde za nas male preduzetnike i to je primer svima koji su u nekoj sumnjivoj situaciji da dobro provere svoje račune i ne dozvole da im se uzima novac bez osnova”, smatra naš sagovornik i dodaje da se nada da će ovaj slučaj mnogima pomoći.

Kako je tačno Dragomiru Lakiću izvršitelj naplatio 34.000 dinara postupak za dug od 660 dinara, koji nije postojao, čitajte u našem tekstu OVDE.

Takođe, nedavno je 021 pisao da se kod novosadskih izvršitelja nalazi nekoliko desetina hiljada komunalnih predmeta, uglavnom u vezi sa “Informatikom”. Kako je pokazalo istraživanje 021, svih 20 izvršitelja u gradu trenutno imaju 14.498 predmeta koji su isključivo u komunalnom sektoru – a na tu cifru treba dodati na hiljade predmeta iz prethodnih godina koji nisu rešeni, kao i predmeti izvan delokruga komunalnih preduzeća.

To znači da jednom izvršitelju za mesec dana “zapadnu” u ruke dugovi za komunalije oko 100 građana, uzimajući u obzir da postoji ogroman broj građana koji imaju po nekoliko predmeta kod istog ili kod različitih izvršitelja. Više o toj temi OVDE.

Autor:021