Početna Danas u gradu Francuski koreograf Anželin Preljokaž u SNP

Francuski koreograf Anželin Preljokaž u SNP

0

ballet-534357_1280

U Srpskom narodnom pozorištu izvešće se baletska ostvarenja “Svadba” na muziku Igora Stravinskog i “La Stravaganca” Antonija Vivaldija, u koreografiji čuvenog francuskog koreografa i igrača Anželina Preljokaža, u subotu, 9. aprila na sceni „Pera Dobrinović” s početkom u 19.30.

Anželin Preljokaž otvorio je ovogodišnji Beogradski festival igre, 19. marta i kako kaže, još uvek se dobro seća energije publike u Srbiji, kada je njegova trupa izvela specifičnu predstavu “Ono što zovem Zaborav” pre pet godina u prestonici.

Produkcije ovog poznatog koreografa danas su deo repertoara poznatih baletskih i plesnih kompanija, dok su mnoge nastale posebno za balet milanske Skale, Njujork siti balet i Balet pariske Opere. Dobitnik je značajnih priznanja.

Godine 1980. usavršavao se u Njujorku kod Zine Romet i Mersa Kaningema, a nakon toga završio je studije u Francuskoj. Njegovi baletski pedagozi su, ujedno, bili i koreografi Vajola Farber i Kventin Ruije. Kao igrač priključuje se grupi Dominik Bažue, pre nego što je pokrenuo sopstvenu kompaniju 1984. godine sa kojom niže uspehe kao koreograf i izvođač.

Njegov Balet Preljokaž, sa 26 stalnih igrača, poseduje svoj dom – “Crni paviljon” u gradu Eks on Provans, zgradi koja je u celini posvećena plesnoj umetnosti.

Balet albanske nacionalne Opere iz Tirane prvi put je na turneji po Srbiji i gostovaće u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Ilustracija / Pixabay.com