Početna Gradske teme Vera Kopicl: Gradonačelnik Novog Sada treba da bude neko ko je već...

Vera Kopicl: Gradonačelnik Novog Sada treba da bude neko ko je već stekao ugled i poštovanje svojih sugrađana

vera

Detaljno, precizno i sistematično Vera Kopicl ocenila je rad Gradske vlade čiji se mandat bliži kraju, ukazujući na propuste koji su u Novom Sadu, gradu kandidatu za Evropsku prestonicu kulture, nedopustivi. Kulturološkinja ističe da Novosađani ne smeju još jednom da nasednu na priču da od političara ne postoje stručnije osobe koje bi se našle na čelu grada. Naprotiv, jasno i bez dvoumljenja ona daje i predloge – ljude za koje smatra da su svojim ugledom, dostojanstvom i integritetom zaslužili da se nađu na ovoj važnoj poziciji.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Gradska vlada uspela je da za tri godine potpuno promeni sliku Novog Sada i da kandidata za Evropsku prestonicu kulture pretvori u grad cenzure i primitivizma, urušavanja kulturne scene, a sada i bukvalnog rušenja kulturne baštine. Nikada do sada Novosađani nisu bili dovedeni u situaciju da bojkotuju sopstveni Kulturni centar, niti da im se podsmevaju zbog “svete vodice” gradskog vodovoda, ili zato što svojim novcem finansiraju kulturnu strategiju u kojoj dominiraju “zvuci kamena, kosidbe…”, ili što plaćaju dimnjačarinu i oni koji dimnjak nemaju. Pri tome nas još i stalno nešto grde! Verovatno je bilo i dobrih stvari, čim smo preživeli ovaj mandat, ali su zamagljene ovom turobnom atmosferom, prljavim ulicama, mitingaškim autobusima…

Šta bi nova vlast u Novom Sadu trebalo prvo da uradi?

– Nova gradska vlast prvo bi morala da zaštiti tri važne galerije, Galeriju Matice srpske, Spomen zbirku Pavla Beljanskog i Rajka Mamuzića, od graditelja trinaestospratnice čija će ih teška mehanizacija mesecima ugrožavati na razne načine. Neophodno je i ukloniti parking sa Trga galerija, da on i postane to kako se zove, a u skladu sa kandidaturom za Evropsku prestonicu kulture. Konačno ozbiljno krenuti sa radovima na revitalizaciji podgrađa u Petrovaradinu, ali i napuštenih zgrada industrijske baštine i kasarni, koje bi mogle da postanu prostori alternativne kulture i obrazovanja, ili nedostajući prostor gradske galerije, pomoćni depoi i arhive… Da uvede drugu smenu u JP “Radosno detinjstvo” i tako reši problem liste čekanja i pruži institucionalnu podršku roditeljima koji rade u smenama. Potrebno je konkretnije se baviti i problemom nasilja u školama tako što bi iz budžeta bila obezbeđena sredstva za plaćanje jednog zaposlenog na poslovima bezbednosti dece i nastavnika u školskim objektima, a ne da to zavisi od promenjivih mogućnosti samih škola i roditelja. A čim uđe u Gradsku kuću da ukine sve servisne službe – konobare, vozače, raspusti ceo vozni park, da se ponaša kao što to čine gradonačelnici u Engleskoj, Danskoj, Norveškoj, i na miru pročita neki od projekata Pametni gradovi, ili Gradovi znanja.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Gradonačelnik treba da bude neko ko je već stekao ugled i poštovanje svojih sugrađana. Neko čiji će integritet biti odbrana građanskih vrednosti, po kojima je Novi Sad bio prepoznatljiv, neko kao direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević-Bugarski, ili rektor UNS Dušan Nikolić. Takvi ljudi postoje u našem gradu, ne treba da pristajemo na obmanu da nema boljih od aktuelnih političara, da “nema ko drugi”.

Autor: Tatjana Mišović
Foto: CMC