Početna Danas u gradu Glasalo skoro 50 odsto birača, kamera na biračkom mestu u Novom Sadu

Glasalo skoro 50 odsto birača, kamera na biračkom mestu u Novom Sadu

0

Građani Srbije danas biraju novog predsednika države.

Poslednji podaci pokazuju da je izlaznost u Novom Sadu 54 odsto.

Politički direktor CeSID-a Đorđe Vuković izjavio je za N1 da je, imajući u vidu dosadašnji trend, teško očekivati da će izlaznost na predsedničkim izborima biti veća od 55 odsto.

Prema podacima CeSID-a u Srbiji je do 17 sati glasalo 40,09 odsto birača. Vuković kaže da kada se pogleda izlaznost u poslednja četiri izborna ciklusa, danas je ona nešto niža.

– Imajući u vidu ovo što sad dobijamo, teško je da bude značajno iznad 55 odsto, sva je prilika da će biti oko 53 odsto. Naravno, uvek su moguća iznenađenja, nekada se dešavalo da u poslednjem satu izađe 12-13 odsto birača, a nekada samo pet odsto – objasnio je Vuković.

Građani su se žalili da u prostorijama nekadašnjeg preduzeća “Poslovni prostor” u Novom Sadu, na Limanu IV, biračko mesto 163, stoji kamera koja može da snimi kako ko glasa iza paravana, javlja portal “Autonomija”. Članovi biračkog odbora takođe su ovo prijavili policiji i RIK-u jer su utvrdili da je kamera upaljena, rečeno je Autonomiji na licu mesta.

Zabeleženo je nekoliko pojedinačnih slučajeva u kojima birač nije mogao da glasa na biračkom mestu jer je uvidom u birački spisak utvrđeno da je neko već glasao umesto njega. Dva ovakva slučaja zabeležena su u Leskovcu i jedan u Novom Sadu. Biračima u Novom Sadu i biraču u Leskovcu je zatim dozvoljeno da glasaju tako što su se potpisali na drugo mesto u biračkom spisku.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija