Početna Danas u gradu “Hoću Aleksin zakon!”: Još jedan protest na novosadskom Trgu

“Hoću Aleksin zakon!”: Još jedan protest na novosadskom Trgu

13092023_10207989696713583_4350380206104503895_n

Uzastopno petnaest nedelja traje borba za usvajanje Aleksinog zakona, pa je tako i na današnji dan, uprkos proslavi Uskrsa i Praznika rada, na novosadskom Trgu slobode organizovan protest “Hoću Aleksin zakon!”.

– “Hoću Aleksin zakon!” je parola, ideja i veoma velika potreba koja se pominje već petnaestu nedelju zaredom. Znači već petnaest nedelja zakon nije usvojen. Imali su kad da ga usvoje, mogli su, ali su čekali izbore. Izbori su prošli. Formirajte skupštinu i usvojite Aleksin zakon – jasan je Vladimir Vava Jovanović, organizator skupa u okviru “2 minuta tišine”.

Kako sam kaže, “samim tim i Praznik rada upravo dolazi sa upitnikom. Da li je praznik rada u državi u kojoj “zvanično” imamo 700.000 nezaposlenih? To su samo evidentirani nezaposleni. A gde su oni koji su izbačeni sa evidencije? Gde su oni koji rade razne poslove za koje su ili katastrofalno ili uopšte nisu plaćeni? Gde su oni koji su “zaposleni”, ali platu nisu videli već više godina?”, pitanja su koja su danas na Trgu slobode postavili Novosađani.

Okupljeni su naveli da upravo nedostatak radnih mesta ili niska primanja izazivaju frustraciju kod radnika, a tu frustraciju najviše osećaju njihove porodice.

– Često se dešava da se ta frustracija ispoljava nasiljem u porodici. Nevini stradaju. Težina problema se seli sa radnika na njegove najbliže, na njegovu decu. Takva deca učestvuju u tom začaranom lancu nasilja. Takva deca postaju nasilnici u svojim školskim sredinama. Takva deca nalaze žrtve koje su slabije od njih. Te žrtve postaju žrtve vršnjačkog nasilja, i tako sve ide u krug – moglo se čuti među nezadovoljnim građanima.

Svi ovi loši uslovi života građana dovoljan su razlog, smatraju oni, da se danas ne ode na izletišta niti bilo šta slavi, već da se gromoglasnom tišinom kaže “Hoću Aleksin zakon!” i postavi pitanje šta je zapravo praznik rada.

Izvor: 021
Foto: 2 minuta tišine/Facebook