Početna Danas u gradu Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležio 95 godina postojanja

Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležio 95 godina postojanja

higijenski

Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležio je danas 95 godina postojanja i rada. Institut je vodeća naučna, stručna i zdravstvena ustanova u oblasti javnog zdravlja čiji je osnovni zadatak unapređenje zdravlja stanovništva, jačanjem aktivnosti u oblasti javnog zdravlja, korišćenjem raspoloživih prostornih, tehničkih i kadrovskih resursa, uz stalno unapređenje znanja i veština zaposlenih.

Javno zdravlje je nauka i umetnost unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti i produženja života. Kroz organizovane napore zajednice iz svega možemo da zaključimo da zdravlje nije samo odgovornost zdravstvenog sektora nego i celokupne populacije. Institut za javno zdravlje je lider u sprovođenju zdravstvenih aktivnosti, neko ko organizuje, planira i rukovodi aktivnostima i zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju podseća sve građane da ulaganje u zdravstvo i zdravstveni sektor nije trošak“, rekla je pomoćnica pokrajinske sekretarke za zdravstvo, Danijela Stanković Baričak.

Početak rada današnjeg Instituta bilo je osnivanje Stalne bakteriološke stanice u Novom Sadu 1920. godine, a naziv Državni higijenski zavod dobija 1927. godine.

Početkom 1945. godine dobija naziv Sanitarno-epidemiološki zavod, da bi 1952. godine postao Higijenski zavod AP Vojvodine.

Novi naziv Institut za zdravstvenu zaštitu dobija 1963. godine, a 1967. godine – seli se u novu zgradu, površine 4500 m2, u kojoj se i danas nalazi. Značajnu kariku u svom razvojnom lancu dobija 1965. godine, sa osnivanjem Zavoda za virusologiju i imunologiju a 1968. godine formira se Zavod za zdravstveno prosvećivanje.
Novembra 1977. godine, zajedno sa još 16 klinika i instituta postaje integralni deo Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Nakon razdvajanja fakulteta maja 1991. godine, postaje Pokrajinski zavod za zdravstvenu zaštitu, da bi 22.maja 2007. dobio današnji naziv – Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Autor i foto: 021.rs