Početna Danas u gradu Izložba Atile Hornoka u Muzeju grada Novog Sada

Izložba Atile Hornoka u Muzeju grada Novog Sada

0

NSIT

Izložba “Počeci informacionih tehnologija u Novom Sadu u kontekstu opšte istorije razvoja kompjutera” biće otvorena u petak u Muzeju grada Novog Sada.

To je prilika da se posetioci upoznaju sa razvojem informacionih tehnologija u svetu i radom prvog novosadskog elektronskog centra.

U prvom delu postavke posebna pažnja je posvećena pionirima kompjuterskog doba, ljudima koji su svojim pronalascima, teoretskim i praktičnim, promenili tok istorije.

Pokušaćemo da provedemo posetioce izložbe kroz istoriju računara, od abakusa i prvih mašina za računare do modernog doba kada su počeli da se prave računari kakve danas poznajemo. Želimo da pokažemo koliko je koliko su truda neki ljudi uložili da bi danas svi imali moderne kompjutere  – kaže autor izložbe Atila Hornok.

Ideja za izložbu nastala je kada su u depou Muzeja grada pronađeni delovi starog kompjutera iz prvog novosadskog Elektronskog računarskog centra. Taj centar je ’70-ih godina 20. veka imao za cilj da revolucionarno unapredi upravljanje Gradom i njegovim resursima, kao i da olakša svakodnevni život Novosađana.

Taj prvi računarski centar imao je mnogo zadataka, pre svega kada su u pitanju registri stanovništva i privrednih objekata. Omogućio je elektronsku obradu podataka u pojedinim preduzećima, a uprava grada je uz pomoć prvih računara lakše i brže donosila odluke – ističe Hornok.

Osim delova starih personalnih računara, na izložbi će biti predstavljeni radovi novosadskog slikara Milana Kešelja, inspirisani razvojem komunikacionih tehnologija, a posetioci će takođe biti u prilici da pogledaju i tri kratka dokumentarna filma iz arhive Radio-televizije Vojvodine.

Na radionicama, organizovanim u okviru izložbe, učenici će imati priliku da ponovo pokrenu neke od prvih računara. Izložba će biti otvorena večeras u 19 časova, a trajaće do kraja juna.

Izvor: RTV
Foto: NSIT / Facebook