Početna Danas u gradu Kako se hrane sportisti: “Piknikov” sportski meni

Kako se hrane sportisti: “Piknikov” sportski meni

1

Kao i uvek kada grane sunce u restoranu Piknik prirede nam neko iznenađenje!
Ovoga puta ekipa našeg portala prisustvovala je pripremanju hrane za sportiste, ali i hrane u kojoj mogu uživati i ljudi koji žele da se pridruže zdravom načinu ishrane i vežbanja.

unnamedBranislav Vukelić, naš sagovornik, personalni trener objasnio nam je šta je zapravo najvažnije kod zdrave ishrane.
“Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah|, počinje Branislav sa savetima.
“Važno je da shvatite, šta znači imati pet obroka: doručak, užinu, ručak, užinu i večeru! Razmak između obroka mora biti najmanje 3 sata, a najviše 4 sata.
Svi obroci moraju biti polako pojedeni. Zabranjuje se svako uzimanje hrane između navedenih obroka, a posebno uzimanje svih slatkiša, slatkih napitaka, meda, alkoholnih pića, koka kole i drugih gaziranih pića, slanih stapića, čipsa, kikirikija i sličnih stvari”.

20150907_120318Uz dijetetsku ishranu neophodno je svakodnevno bavljenje fizičkom aktvivnošću: trčanje, vožnja bicikla, šetnja, brzo hodanje…
Proizvodi od žitarica su jako bitni, prednost treba dati crnom ili ražanom hlebu.

Mleko, mlečni proizvodi svakako, ali prednost treba dati obranom mleku, jogurtu, kiselom mleku.
Od sireva prednost ima mladi ili koziji sir.
Meso, riba i jaja su obavezni, ali birajte nemasno meso: goveđe, konjsko, živinsko, juneće, jagnjeće.

unnamed (1)Od ribe morska – skuša ili losos. Od rečnih izbegavati masniju, kao što su som i šaran, a jesti pastrmku i smuđa. Jednu količinu mesa otprilike jednu petinu, zameniti uzimanjem soje.
Obazrivo sa jajima – 2 jaja za nedelju dana je dovoljno.
Masti i ulja, što se njih tiče dopuštena je upotreba u vidljivom obliku do 10 g. Maslinovo, kukuruzno, suncokretovo ulje.

unnamed (2)Povrće: prednost ima zeleno, lisnato povrće, povrće bogato celulozom, ali isto tako i sa malim količinama ugljenih hidrata. Voće: prednost ima sočno voće, sveže ili zamrznuto, naročito ono bogato celulozom. Voće treba jesti isključivo u sirovom stanju.
Šećer i concentrate praktično ih treba izbaciti iz upotrebe. Od napitaka najbolja je čista voda 2 l dnevno.
Zatim sve vrste nezaslađenih voćnih sokova.
Sa kafom treba biti obazriv, naročito ako se pored suvišnih kilograma manifestovao i povišeni krvni pritisak.
Začini: kuhinjska so svodi se na odgovarajuće količine, ali ne manje od 0,5 g na dan. Kiseli začini u obliku jabukovog sirćeta i začinske biljke mogu se upotrebiti za poboljšanje ukusa jela. Ljuti začini, majonezi i prelivi za salatu se ne preporučuju! Važno je I da dva sata nakon poslednjeg obroka ne teba ići na spavanje!
Birajte kvalitetne nemasne proteine za večeru, kao što je npr. riba, belo meso ili posni sir, oceđena tunjevina ćuretina – samo obratite pažnju da ova hrana bude pripremljena sa što manje masti.
Uz ovo možete servirati i svežu salatu, najbolje bi bilo sveže povrće ali u ovo doba godine turšija je češći izbor. Ovakvim načinom ishrane unećete preko potrebne proteine za mišićni rast i oporavak, održaćete visoku stopu metabolizma i nećete se ugojiti, što je najvažnije.

Tekst i foto: Ivana Knežević

1 KOMENTAR

  1. Surovi profesionalac , najbolji personalni trener .
    Jako dobri i korisni saveti koji daju odlicne rezultate !

Comments are closed.