Početna Danas u gradu Kampanja “Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”

Kampanja “Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”

Kampanja “Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj” pokrenuta je juče na platou Trga republike sa željom da se ukaže na štetan uticaj saobraćaja na životnu sredinu i neophodnost razvoja eko-mobilnosti u Srbiji.

Uz poruku “Promeni sebe, ne prirodu”, kao alternativa automobilskom saobraćaju promovisan je bicikl, čijom se upotrebom smanjuju gužve, nivo buke i, što je još važnije, zagađenje u urbanim sredinama. Akciju je organizovalo Udruženje parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva za zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije.

– Mi kao udruženje se zalažemo i promovišemo održive vidove saobraćaja, kao što je javni gradski prevoz, biciklizam, pešačenje i upotreba električnih automobila, koji su energetski efikasniji, manje zagađuju životnu sredinu i racionalnije koriste raspoloživi prostor – istakao je predsednik Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije Radenko Vuković.

– U tom smislu, dobro osmišljeno upravljanje parkiranjem može doneti višestruke zdravstvene, ekonomske i ekološke koristi.

Po njegovim rečima, osnovna ideja je obilazak još petnaestak gradova u Srbiji, međutim, kampanja je s razlogom pokrenuta u Novom Sadu. Naime, Grad je, zajedno s Javnim komunalnim preduzećem “Parking-servis”, razvio projekat “NS bike”, koji može biti primer ostalim gradovima.

– Činjenica je da automobili predstavljaju ozbiljan problem, pogotovo u nekim gradovima u Srbiji. Imamo gradove u kojima je 160-170 dana godišnje pojačano zagađenje, a nadam se da će ovakve akcije doprineti da se podigne svest o tome i dokaže ljudima da automobilom ne moramo ići u prodavnicu. Sve što je u krugu od dva kilometra može se obaviti peške, kao i biciklom. U Sloveniji, recimo, ljudi idu peške gde god mogu, a mi automobilom idemo gde god možemo. To je nešto što moramo da promenimo, u suprotnom, nema poboljšanja – rekao je državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Dragan Jeremić.

 

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić rekao je da se Novi Sad ne ubraja u najzagađenije gradove, a jedan od razloga svakako jeste dobro regulisan saobraćaj.

– Najveći problem našeg grada je parkiranje bliže centru. U skorijem planu su dve garaže, podzemna i nadzemna, za šta bi izrada plana i dobijanje građevinske dozvole trebalo da bude realizovano tokom ove godine. Nekoliko garaža je u planu na Podbari, a na Bulevaru Evrope, kod Nove Detelinare, i podzemna garaža. Novi Sad je grad s ubedljivo najviše biciklističkih staza u Srbiji, a mi nastavljamo da ih gradimo. U tom smislu, u planu je i povezivanje prigradskih naselja.

Narednu godinu dana kampanja će obuhvatiti sve regionalne centre u Srbiji da bi promovisala upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva, korišćenje javnog prevoza i električnih automobila, postavljanje punjača na pristupačnim mestima i izgradnju “zelenih” garaža. Sprovedena je u saradnji s predstavnicima lokalnih samouprava i lokalnih parking-preduzeća, koji će predstaviti svoje planove i aktivnosti, ali i primeniti primere dobre prakse koji su zaživeli u drugim gradovoma Srbije.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay