Početna Danas u gradu Kreativna radionica za decu i koncert klasične muzike za bebe u Novom...

Kreativna radionica za decu i koncert klasične muzike za bebe u Novom Sadu

0

U Galeriji Matice srpske danas u 11.00 i 12.30 časova biće održan koncert klasične muzike za bebe i roditelje, za koji su usled velikog interesovanja roditelja sva mesta zauzeta, dok će od 11.00 do 12.30 sati biti održana kreativna radionica za decu pod nazivom Doktori za slike.

Novembarski ciklus kreativnih radionica subotom od 11.00 do 12.30 sati pod nazivom Raskošni svet umetnosti posvećen je novootvorenoj izložbi “Kračun” koja predstavlja stvaralaštvo jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara.

Kroz pet kreativnih radionica mališani će saznati o životu Teodora Kračuna, a potom otkriti kako su umetnici nekada oslikavali čitave crkve, koje su sve veštine bile potrebne da bi se jedna ikona naslikala i ukrasila pozlaćenim ramom, ali i kako danas konzervatori i restauratori pokušavaju da sačuvaju slike od propadanja.

Poslednja radionica u novembarskom ciklusu posvećena je očuvanju ikona i slika starih nekoliko vekova. Da bismo danas u muzejima i galerijama mogli da se divimo stvaralaštvu naših prethodnika, veliku ulogu imaju konzervatori i restauratori. Mališani će upoznati našeg “doktora za slike” koji će im objasniti iz čega se sastoji ovaj zahtevan posao očuvanja slika. U kreativnom delu radionice deca će kroz igru i sama oprobati u “popravljanju” slika.

Kreativne radionice za decu subotom otvorene su za svu decu uzrasta od pet do 11 godina.

Koncert klasične muzike za bebe i roditelje

Galerija Matice srpske u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada, a zahvaljujući podršci i partnerstvu Telenor fondacije organizuje novu koncertnu sezonu klasične muzike za bebe i roditelje u okviru projekta Odrastanje uz umetnost.

U svet klasične muzike bebe i njihove roditelje uvešće duo Beogradske filharmonije – violinista Miroslav Pavlović i pijanista Rastko Pavlović, koji će izvesti pažljivo odabrane kompozicije prilagođene najmlađim posetiocima. Koncerti traju oko trideset minuta i namenjeni su bebama uzrasta do dve godine.

Kao i tokom prethodnih koncerata svaka beba dobija na poklon radosnicu “Beba u Galeriji”. Prvi koraci uz umetnost koja beleži i čuva dragocene uspomene prvih susreta sa kulturom i umetnošću. Nakon koncerta, roditelji sa najmlađima mogu uživati i u interaktivnim aktivnostima – ostavljajući bojama bebin otisak na platnu ili fotografisanjem ispred panoa Odrstanje uz umetnost, stvarajući uspomenu na bebin prvi dolazak u Galeriju.

Usled velikog interesovanja roditelja sva mesta za novembarski koncert su zauzeta, a naredni koncert biće održan tokom meseca decembra.

Pored koncerata klasične muzike Galerija Matice svakog utorka obezbeđuje besplatan ulaz za roditelje sa bebama, kojima su na raspolaganju fotelja za dojenje i hranjenje, povijalica za bebe, igračke u Dečjoj sobi i uživanje u umetnosti.

Izvor: RTV
Foto: GMS