Početna Gradske teme Grad i dalje bez rešenja za zgradu Radničkog

Grad i dalje bez rešenja za zgradu Radničkog

0

Više od 19 godina od požara i skoro dve godine od kako je Grad preuzeo pod svoje celokupnu zgradu Radničkog univerziteta, lokalna vlast još nije našla rešenje šta će biti sa ovim objektom.

Prilikom obilaska rekonstruisanih prostorija Novosadskog dečijeg kulturnog centra u Radničkoj 20, nekadašnjeg Novosadskog otvorenog univerziteta koji je bio vlasnik zgrade izgorele u požaru 6. aprila 2000. godine, gradonačelnik Miloš Vučević naveo je za “021” da još nije doneta odluka, a da je on zagovornik ideje da se 13-spratnica proda.

Vučević je rekao da misli da je to najbolje rešenje jer će Novi Sad tako prihodovati novac, a novi vlasnik će tu napraviti hotel, kancelarijski prostor ili nešto drugo. Prema rečima gradonačelnika, tek treba da se vidi šta će se raditi, jer postoje pisma o zainteresovanosti investitora, ali je problem što nema parkinga, kao i to što je deo parcele Radničkog upisan kao suvlasništvo Grada i građana koji žive u okolnim kućama i zgradama, što je prema njegovim rečima, potpuno neobjašnjivo.

– Lokacija je dobra i atraktivna, ali je parking limitirajući faktor. Moram da dodam i da je građevinsko stanje zgrade takvo da ne može da izdrži novoplanirane sadržaje i da će možda na tom mestu morati da se gradi drugi objekat – naveo je gradonačelnik.

On je dodao i da bi bio najsrećniji da su već našli rešenje, ali da su svi sa kojima je razgovarao imali pitanje o parkiranju, tako da se razmišlja i da na nekoj od susednih parcela bude podzemna garaža.

Podsetimo da je, nakon požara 2000. godine, dotadašnji NOU preseljen u Radničku 20, a da je od osiguranja upotrebljeno milion nemačkih maraka za raščišćavanje ruševina i gradnju protivpožarnih stepenica. Lokalna vlast i uprava NOU narednih godina nisu našli rešenje za obezbeđivanje dodatnih sredstava za obnovu, zbog čega je tadašnja gradonačelnica Maja Gojković Radnički izbrisala sa spiska novosadskih ustanova.

NOU kao samostalna ustanova nije godinama uspevao da nađe investitora, a u međuvremenu je Novi Sad na osnovu duga “Dnevnika” postao vlasnik jednog sprata.

Grad je tokom 2017. pokrenuo inicijativu da se ovo pitanje reši tako što je NOU odustao od svojih prava na zgradu i kao vlasnik je upisana Republika, da bi objekat potom bio predat Novom Sadu, a NOU je pretvoren u Novosadski dečiji kulturni centar. Od tada je Grad sproveo tender i izabrao firmu koja je analizirala šta da se radi sa skeletom zgrade.

Izvor: 021
Foto: 021