Početna Danas u gradu Limun papreno skup na novosadskim pijacama, cene “pumpaju” trgovinski lanci

Limun papreno skup na novosadskim pijacama, cene “pumpaju” trgovinski lanci

0

limunZa kilogram limuna na novosadskim pijacama i u supermarketima u poslednje vreme treba izdvojiti pravo malo bogatstvo, odnosno 330 do 370 dinara kilogram.Kako se može čuti od trgovaca, takva situacija nije nimalo slučajna, i diktira je svetsko tržište. Naime, berba limuna u Grčkoj počinje u septembru pa je zbog toga država prinuđena na to da traži nove dobavljače, i pronalazi ih u Argentini, Brazilu i Turskoj, što uzrokuje više cene transporta, piše “Dnevnik”. To iskorišćavaju veliki trgovinski lanci u Evropi koji “pumpaju” cene kako im odgovara. Kako kažu u Privrednoj komori Srbije, uzrok visokim cenama je i gljivično oboljenje koje izaziva crne pege na kori agruma.

Najviše se osećaju pogođenim trgovci na pijacama, koji ističu da je potražnja za tim voćem niska čitave godine, a pogotovo sada.

Prema rečima prodavca s Riblje pijace Milorada Grozdanova, zarada od tog voća je praktično nemoguća zbog uslova koje postavljaju dobavljači s Kvantaške pijace.

“Zbog toga, logično je da se jeftinije voće bolje prodaje. Najbolje idu breskve, šljive i lubenice. Rado ljudima izlazim u susret pa snižavam cenu robe i do 30 dinara. Ipak je cena ta koja odlučuje”, rekao je Grozdanov za “Dnevnik”.

Slična situacija bila je i lane u isto vreme jer je to doba smene sezona berbi u zemljama Mediterana i Južne Amerike pa se manjak tog agruma i troškovi transporta iz prekookeanskih zemalja neminovno odraze na njegovu cenu.

Autor: Dnevnik