Početna Danas u gradu Masline, vino i sirtaki juče na Trgu slobode: Danas će nam se...

Masline, vino i sirtaki juče na Trgu slobode: Danas će nam se predstaviti ambasada Malezije!

0

Dvadesetšesti dan festivala “Food Planet” na Trgu slobode bio je u znaku kuhinje i muzike koju vrlo dobro poznajemo, u znaku Grčke!

Program je otvorila Sofia Lazaridu, direktorka Turističke organizacije Grčke u Srbiji.

“Ambijent i predeli Grčke svako jelo, kako iz kontinentalnog dela tako i sa ostrva, čini još ukusnijim i predstavlja jedinstveno iskustvo za naše posetioce. Putujući kontinentalnom Grčkom i brojnim ostrvima nije teško uveriti se u maštovitost svakog jela ove zemlje i veliki izbor ukusa domaćih proizvoda. Zahvaljujemo vam se za svu ljubav prema Grčkoj i pozivamo vas da ponovo posetite našu lepu zemlju. Veoma rado ćemo vas dočekati, kao i svake godine.”

Prisutnima se obratio i “novosadski Grk”, sportista, kik bokser, muzičar, Nenad Pagonis, koji je govorio o tome koliko je ljubitelj grčke kuhinje i načina života.

Publika je uživala, ali i igrala uz grčke narodne igre koje je izveo plesni klub Sinatra iz Beograda uz uživo muziku u izvođenju Udruženja grčko-srpskog prijateljstva IRIDA iz Sremske Mitrovice.

Grčke specijalitete pripremio nam je Srđan Turukalo iz novosadskog restorana Fish i zeleniš.

Pod sloganom “Dan Malezije”, danas od 18h, ambasada Malezije će predstaviti neka od jela tradicionalne malezijske kuhinje kao što su sate (Satay) i roti djala (Roti djala) putem kulinarske demostracije. Posetioci će takođe imati priliku da probaju popularne malezijske specijalitete kao što su kari ajam (Kari Ayam), karipap (Karipap) i tradicionalno malezijsko nacionalno piće Teh Tarik, koje je takođe poznato kao “Vučeni čaj”.

Ambasadina kulturna trupa Čenderavasih (Chenderawasih) ili Rajske ptice će izvesti splet tradicionalnih malezijskih igara iz raznih krajeva Malezije, uključujući domorodačke plesove iz pokrajine Saravak (Sarawak) sa ostrva Borneo, popularne plesove poluostrvske Malezije kao što su inang (Inang) i zapin (Zapin), ali i moderne pesme kao što je Malaysia Truly Asia. Kao jednu od glavnih atrakcija kulturnog programa, posetioci će moći da nauče korake jednog od najpopularnijih malezijskih plesova pod nazivom đoget Kelantan (Joget Kelantan).

“Birds of paradise” ili na malezijskom “Chenderawasih” je kulturno-umetnička trupa iz Beograda koja postoji i nastupa pod pokroviteljstvom ambasade Malezije u Beogradu. Ovih dana grupa proslavlja svoj 12. rodjendan, a njen najveći zadatak je da publici širom Srbije, Balkana i Evrope predstavi malezijsku kulturu kroz autentične narodne igre, muziku, jezik i originalne kostime.
Malezija je zemlja koja obiluje različitostima, a Rajske ptice ulažu veliki trud da u svoj program uvrste plesove i običaje iz što više oblasti u Maleziji.

Ambasada će takođe imati svoj promotivni štand, na kome će posetioci manifestacije moći da saznaju više o Maleziji, dok će projekcije promotivnih filmova o Maleziji kao puštanje malezijske tradicionalne instrumentalne trajati tokom čitavog dana.

Narednih dana imate priliku i da osvojite sjajne nagrade uz pomoć točka sreće kompanije Donesi.com. Njihove devojke se nalaze na Trgu slobode, a vaše je da, uz malo sreće, osvojite različite kupone i popuste.

Generalni pokrovitelji festivala “Food Planet” su kompanija Nectar, kompanija Miele i pivara Heineken sa svojim brendovima.

U ekskluzivnoj Miele BIG KITCHEN, na Trgu slobode u Novom Sadu, svoja nacionalna jela kuvaće predstavnici čak 30 zemalja, a Miele uređaji za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i rashladni uređaji, biće u službi profesionalnih kuvara koji će pripremati specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Sve informacije pratite na Facebook stranici Food Planet, kao i na zvaničnom sajtu www.foodplanet.rs

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, nakon veoma uspešnih “Novosadskog Winter Festa” i “Festivala ljubavi” na Trgu slobode u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia, uz podršku Grada Novog Sada.