Početna Danas u gradu Miloš Vučević i Vanja Vučenović prisustvovali godišnjoj skupštini SANU u Novom Sadu

Miloš Vučević i Vanja Vučenović prisustvovali godišnjoj skupštini SANU u Novom Sadu

0

Milos Vucevic i Vanja Vucenovic  (1)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća Vanjom Vučenovićem prisustvovao godišnjoj Skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti koja je održana u ogranku SANU u Novom Sadu. Skupštini su pored brojnih uglednih akademika i predsednika ogranka SANU u Novom Sadu prof. dr Stevana Pilipovića, prisustvovali i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić.

Čast mi je što imam priliku da učestvujem u redovnoj godišnjoj Skupštini ogranka SANU koja se ove godine održava u Novom Sadu i to u prisustvu tako eminentnih gostiju, kao što su predsednik SANU, predsednik Matice srpske i rektor novosadskog univerziteta. Ovde smo da zajednički uputimo poruku o ujedinjenom delovanju svih institucija koje su od značaja za naučni i kulturni život i razvoj grada. To je politika koju želimo da proklamujemo u Novom Sadu i veoma cenim što me je ogranak SANU u Novom Sadu pozvao da budem ovde danas, jer je velika privilegija za mene naći se u društvu istaknutih intelektualaca, mudrih glava i čuti njihova razmišlјanja o svim aktuelnim temama u društvu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Kostić rekao je da je SANU bila jedna od prvih institucija koja je podržala kandidaturu Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Ovde smo da razgovaramo o tome šta ćemo konkretno raditi u 2016. godini, godini u kojoj SANU obeležava 175 godina svog postojanja, što na balkanskim prostorima nije malo – rekao je prof. dr Vladimir Kostić.

Milos Vucevic i Vanja Vucenovic  (2)

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao je da je veliko zadovolјstvo doći na Skupštinu SANU, jer su evidentne čvrste veze te institucije i Matice srpske.

To su ne samo personalne veze, budući da su mnogi članovi Akademije i članovi Matice srpske, već i radne, jer postoje projekti na kojima sarađujemo. Zajednički ulažemo napore da dignitet najveće kreativnosti u oblasti nauke i umetnosti bude obezbeđen u našem društvu onako kako bismo to svi želeli – rekao je prof. dr Dragan Stanić.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić rekao je da postoje tri institucije koje daju posebnu dimenziju Novom Sadu, a to su Matica srpska, ogranak SANU u Novom Sadu i Univerzitet.

Veliki broj članova SANU započeo je karijeru upravo na Univerzitetu u Novom Sadu, a oni sad uspešno sarađuju sa svojim matičnim institucijama. Današnji dan nije samo svečarski, već i radni, jer ćemo se dogovoriti o konkretnim aktivnostima koje će unaprediti saradnju i rad naših institucija – rekao je prof. dr Dušan Nikolić.

Domaćin skupa, akademik prof. dr Stevan Pilipović istakao je da je godina u kojoj SANU obeležava 175 godina od osnivanja, pravo vreme da se pokaže još viši nivo kojem se stremi, a da je za ostvarenje tog cilјa, saradnja sa institucijama od velikog značaja. On se posebno zahvalio gradonačelniku koji je iskazao spremnost da pomogne održavanju stare zgrade novosadskog ogranka SANU koja je kulturni spomenik grada i istakao da su svi prisutni na Skupštini na istom zadatku, a to je afirmacija nauke i umetnosti.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ove godine obeležava 175 godina kontinuiteta rada (1841-2016) i tim povodom će imati brojne međunarodne i domaće aktivnosti održavanjem niza tribina i drugih skupova.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad