Početna Danas u gradu Novac iz budžeta za sugrađane s invaliditetom

Novac iz budžeta za sugrađane s invaliditetom

0

Na sednici Saveta za osobe s posebnim potrebama održanoj u petak razmatrana je informacija o javnom konkursu za dodelu novca iz budžeta Grada Novog Sada za finansiranje ili sufinansiranje programa udruženja građana u oblasti socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad za 2020. godinu.

Konkurs je objavljen 26. decembra prošle godine na zvaničnoj prezentaciji Grada Novog Sada, a za njegovo finansiranje ili sufinanasiranje opredeljeno je 47 miliona dinara iz budžeta Grada.

Najveći deo – 25 miliona dinara – predviđen je za programe udruženja građana koje realizuju udruženja slepih, slabovidih i gluvih osoba, osoba obolelih od paraplegije, distrofije, cerebralne i dečje paralize i multiple skleroze, mentalno nedovoljno razvijenih osoba, autizma i Daunovog sindroma, invalida rada, boraca, civilnih invalida rata, ratnih vojnih invalida i ratnih i mirodopskih vojnih invalida.

Za programe dnevne podrške u zajednici, koji imaju za cilj unapređenje položaja osoba s invaliditetom, osoba obolelih od retkih i teški hroničnih bolesti i članova njihovih porodica, starih osoba, lečenih zavisnika i svih ostalih socijalno ugroženih grupa, predviđeno je deset miliona dinara. Pet miliona dinara opredeljeno je za program podrške za samostalan život u društvu osoba s invaliditetom, dva miliona dinara za programe podrške porodici s decom i pet miliona dinara za programe savetodavno-terapijske, socijalno-edukativne i rehabilitaciono-terpijske.

Na sednici s prisutnim predstavnicima novosadskih udruženja koja realizuju programe u oblasti socijalne zaštite iz tog javnog konkursa, razgovarali su pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Koković i članovi Saveta.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay