Početna Danas u gradu Novi Sad predstavljen na Evropskoj nedelji regiona i gradova u Briselu

Novi Sad predstavljen na Evropskoj nedelji regiona i gradova u Briselu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prisustvovao je prezentaciji Vojvodine i Novog Sada u okviru 14. Evropske nedelje regiona i gradova, koja se od 10. do 13. oktobra održava u Briselu. Ove godine, manifestacija se održava pod nazivom “Regioni i gradovi za održiv i sveobuhvatan rast” i okupila je više od 5.200 učesnika. Akcenat prezentacije naše regije stavljen je na pitanja ekonomskog razvoja, potencijala kojima raspolažemo, razvoja infrastrukture i privlačenja investicija u cilju otvaranja novih radnih mesta.

Govoreći o Novom Sadu gradonačelnik Miloš Vučević je naglasio da je reč o svojevrsnom centru administracije, privrede i kulture, sa izuzetnim geostrateškim položajem koji ga čini pristupačnom i po mnogo čemu privlačnom destinacijom. U prvi plan je istaknuto da je grad univerzitetski centar, ali i inkubator razvoja informacionih tehnologija u Srbiji. Gradonačelnik je takođe govorio o usvajanju Strategije održivog razvoja našeg grada kojom su obuhvaćeni ekonomija, infrastruktura i komunalne delatnosti, prostorno i urbanističko planiranje, zaštita životne sredine, društveni razvoj i smanjenje siromaštva.

“Najveći naglasak je svakako na razvoju privrede jer to direktno utiče na sve ostale oblasti života, i na sam standard građana. U tom smislu već smo učinili mnogo i Novi Sad je nakon više decenija uspeo da privuče velike strane investicije. Reč je o američkim kompanijama ‘Delfi’ i ‘Lir’ koje će zaposliti oko 5000 ljudi, i koje će posledično uticati na poboljšanje ukupnih ekonomskih prilika u našoj sredini. Mi i dalje intenzivno radimo na infrastrukturnom opremanju lokacija za investitore, na pojednostavljivanju procedura i podsticajnim merama za velike ulagače koji će nam biti partneri u smanjivanju nezaposlenosti i unapređivanju poslovne slike grada”, istakao je Miloš Vučević i posebno se osvrnuo na dve važne kandidature Grada, za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, i Omladisnku prestonicu Evrope 2019. godine.

Tokom “Evropske nedelje regiona i gradova” od zvaničnika su se mogli čuti stavovi da je potrebno već od nivoa gradova i regiona zajedno raditi na pronalaženju najboljih rešenja za važna pitanja, da evropska koheziona politika za cilj mora imati ekonomski rast, radna mesta, kvalitet života građana i socijalnu komponentu, kao i pojednostavljenje procedure za korišćenje sredstava evropskih fondova.

Autor: NsHronika