Početna Danas u gradu Novosađani uživali u srpskoj i indonežanskoj kuhinji: Danas predstavljamo Italiju na Trgu...

Novosađani uživali u srpskoj i indonežanskoj kuhinji: Danas predstavljamo Italiju na Trgu slobode!

0

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet” juče je bio u znaku dve kuhinje, srpske i indonežanske.

Studenti PMF-a i i Gastronomska asocijacija studenta sa ovog fakulteta, pripremali su na Trgu slobode od 14h srpske specijaliteta, a u pripremanju je učestvovala i blogerka Anna Klarmena Bunda sa Filipina, koja je kao gost Novog Sada izrazila želju da bude deo festivala “Food Planet”.

Od 18h Novosađani su uživali u predivnom programu koji je pripremila ambasada Indonezije. Prisutnima se na početku programa obratio ambasador Indonezije, Harry Richard James Kandou, koji je izrazio zadovoljstvo što se Indonezija predstavlja na “Food Planet”.

– Nama je danas poseban dan jer ambasada Indonezije učestvuje na festivalu “Food Planet”, ali i na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a sve u cilju da promovišemo i da upoznamo malo bolje Novosađane i sve građane Srbije sa hranom i kulturom Indonezije. Pored današnje prezentacije tradicionalnih indonežanskih jela, takođe na Sajmu učestvuju i prezentuju se i drugi proizvodi naše zemlje – rekao je ambasador.

Pre degustacije ukusnih i egzotičnih indonežanskih jela, prisutni su uživali u tradicionalnom plesu Lenggang Nyai koji je izvela plesna grupa ambasade Indonezije “Citra Indonesia”.

Današnji dan posvećen je kuhinji koju vrlo dobro poznajemo i volimo da jedemo, a u pitanju je kuhinja Italije.

Ambasade Italije u Beogradu, a uz podršku Komore italijansko srpskih privrednika, kompanije DDOR Novi Sad i Picerije&Restaurant SAVOCA, predstaviće od 18 časova na Trgu slobode kuhinju ove predivne mediteranske zemlje koja je čuvena po svojoj gastronomiji i muzici.

U muzičkom programu, uz nesebičnu podršku kompanije DDOR iz Novog Sada, novosađanima će se predstaviti CENTRO ITALIANO di CULTURA “PIAZZA ITALIA” iz Subotice u organizaciji predsednika tog centra g-dina Carmine Tarallo-a, predsednika Italijanskog kulturnog centra i počasnog vicekonzula Italije za Vojvodinu.

Za gastronomsku promociji Italije na Trgu slobode u Novom Sadu, zadužen je SAVOCA – PICERIJA I RESTORAN iz Novog Sada koji je i dobitnik prestižne nagrade Ospitalità Italiana – MOI, koja je ovom novosadskom restoranu uručena od strane Komore italijansko srpskih privrednika 2016. godine.

Organizaciju i koordinaciju predstavljanja italijanskog dana je pomogla i Komora italijansko srpskih privrednika koja je u Srbiji prisutna već 15 godina i pripada svetskoj mreži italijanskih mešovitih privrednih komora u inostranstvu (Assocamerestero). Komora uspešno povezuje italijanske i srpske kompanije i sa preko 200 članova podržava njihove poslovne aktivnosti i pruža punu podršku zainteresovanim preduzetnicima za saradnju i poslovanje na ovim ali i na trećim tržištima. KISP ima razvijenu saradnju sa praktično svim italijanskim i srpskim institucijama, asocijacijama i brojnim članstvom u cilju promocije ekonomske razmene i bilateralne saradnje Srbije i Italije i prati sva tržišna kretanja i ekonomske pokazatelje međusobne ekonomske saradnje dve zemlje.

Gosti festivala na Trgu Slobode će uživati i u bogatom muzičkom programu u izvođenju Italijanskog kulturnog centra “Piazza Italia” iz Subotice koji je osnovan 2015. godine, na inicijativu Italijanske ambasade i radi uz pomoć i saradnju sa Italijanskim institutom iz Beograda. Centar “Piazza Italia” se bavi organizovanjem raznih kulturnih i drugih aktivnosti kojima promoviše italijansku kulturu, umetnost, jezik u Srbiji, ali istovremeno se trudi i da približi kulturu Srbije Italiji. Italijanski kulturni centar “Piazza Italia” nudi veoma zanimljivu i atraktivnu paletu kurseva: italijanskog jezika, slikanja, solo i modernog pevanja, klavira, italijanske kuhinje, latinskog jezika, srpskog jezika za Italijane. Tokom godine, organizuje dva velika i brojne manje, tematske koncerte, potom izložbe slika, jezičke tematske radionice, muzičke i likovne radionice, projekcije italijanskog filma i brojne druge događaje kojima uspeva da okupi sve veći broj Subotičana i ljudi iz okoline Subotice, koji uživaju u njegovim aktivnostima i postaju deo “Piazza Italia”-e.

Program

* Obraćanje Matijasa Klaive, prvog sekretara i šefa ekonomskog i komercijalnog odeljenja Ambasade Italije u Beogradu

* Obraćanje Carmine Tarallo-a, predsednika Italijanskog kulturnog centra i počasnog vicekonzula Italije za Vojvodinu

* Degustacija italijanske hrane powered by SAVOCA – PICERIJA I RESTORAN

* Muzički nastup Italijanskog kulturnog centra “Piazza Italia” iz Subotice:

– Jovana Grbić , polaznica kursa dečjeg pevanja IKC – “Silenzio” dečja italijanska pesma
– Ivana Kecman, polaznica kursa modernog pevanja IKC – “Sola” Nina Zilli
– Aleksandra Vinčić, polaznica kursa modernog pevanja IKC sa pesmom Adagio Lara Fabian
– Ivana Kecman i Teodora Pavluković – polaznice kursa modernog pevanja IKC – “Mamma Maria” Ricchi e Poveri
– Ivana Vucelja, predavač dečijeg i modernog pevanja IKC – “Volare” Domenico Modugno
– Dušica Vucelja i Ivana Vucelja, predavači solo, dečjeg i modernog pevanja IKC- “Santa Lucia”, napolitanska pesma

Na Trgu slobode, nalazi se humanitarna kutija u koju možete ostaviti donaciju za lečenje devetogodišnje Teodore Vranješević koja boluje od teškog oblika malignog oboljenja, a za transplantaciju koštane srži u Frankfurtu potrebno je 350.000 evra. Većina novca je sakupljena, ali mi nastavljamo i dalje da pomažemo i Teodori i drugoj bolesnoj deci kojoj je potrebna pomoć. Čekamo vas na Trgu da zajedno budemo humani.

U ekskluzivnoj Miele BIG KITCHEN, na Trgu slobode u Novom Sadu, svoja nacionalna jela kuvaće predstavnici čak 30 zemalja, a Miele uređaji za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i rashladni uređaji, biće u službi profesionalnih kuvara koji će pripremati specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Sve informacije pratite na Facebook stranici Food Planet, kao i na zvaničnom sajtu www.foodplanet.rs

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, nakon veoma uspešnih “Novosadskog Winter Festa” i “Festivala ljubavi” na Trgu slobode u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia, uz podršku Grada Novog Sada.

Autor: NsHronika