Početna Danas u gradu Novosadska premijera filma “Tusta” o slavnom frontmenu KUD Idijota

Novosadska premijera filma “Tusta” o slavnom frontmenu KUD Idijota

Dokumentarni film “Tusta” o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene premijerno će biti prikazan u Novom Sadu, danas od 20.30 časova u bioskopu Arena Cineplex.

Novosadskoj premijeri prisustvovaće reditelj Andrej Korovljev, producent filma Nenad Puhovski, koproducentkinja Biljana Tutorov, izvršna producentkinja Neda Frank kao i deo filmske ekipe i protagonista filma.

Dugometražni dokumentarac “Tusta” približava nam život Branka Črnca Tuste, kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, kolegama i savremenicima, poput izdavača njihovih prvih albuma Borisa Furlana, muzičkih kritičara Petra Janjatovića i Dragana Kremera, muzičara Zorana Predina i Damira Urbana.

Prvi deo filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava, dok je drugi deo priče posvećen ograničenim aktivnostima benda i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj.

Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i “KUD Idijoti” bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

U finalnom segmentu filma, reditelj Andrej Korovljev fokusira se na poslednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svedočenja članova porodice i prijatelja, gde otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje nije mogao steći takav društveni značaj.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem Motovun film festivalu, film je osvojio nagradu publikena 17. Liburnia film festivalu u Opatiji, gostovao na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i trenutno je na turneji po nezavisnim i art-bioskopima širom regiona.

Ulaznice za novosadsku premijeru mogu se nabaviti na blagajnama bioskopa Arena Cineplex po ceni od 350 dinara.

Izvor: Novisad.com
Foto: Promo