Početna Danas u gradu Novosadski teatri učestvuju u obeležavanju Svetskog dana pozorišta

Novosadski teatri učestvuju u obeležavanju Svetskog dana pozorišta

0

ThinkstockPhotos-Pozoriste

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) od 1961. godine širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. mart.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svetski dan pozorišta.

Njegov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem i od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) na različite načine obeležava Svetski dan pozorišta.

Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i TV stanica na svim kontinentima.

Pozorišta u našem gradu obeležila su ovaj važan datum svako na svoj način.

U Novosadskom pozorištu, zbog katoličkog Uskrsa koji se takođe obeležabva danas, međunarodna poruka je pročitana u četvrtak, neposredno pre početka redovne predstave “Piaf marche”.

Pozorište mladih je svoj dan slavilo 20. marta kada je, simbolično, obeležen Svetski dan pozorišta za decu i mlade, dok je Dan lutkarstva obeležen dan posle, 21. marta.

Srpsko narodno pozorište ovaj datum obeležava čitavog marta pa tako sve ulaznice koštaju 200 dinara, a sutra, u ponedeljak 28. marta održaće se svečana akademija povodom 155 godina rada ove institucije od nacionalnog značaja.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos