Početna Danas u gradu NS: Otvoren sajam usluga socijalne zaštite

NS: Otvoren sajam usluga socijalne zaštite

0

Sajam usluga socijalne zaštite koji organizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova otvoren je na SPENS-u i traje do 19 časova.

Manifestacija, koja broji oko 70 učesnika, je organizovana u okviru redovnih aktivnosti unapređenja svesti o važnosti usluga socijalne zaštite i promocije institucija, ustanova, građanskog aktivizma i volonterizma u oblasti socijalne zaštite.

Prisutnima na otvaranju obratili su se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

– Sajam prikazuje koliko je veliki broj ljudi i organizacija uključenih u sistem socijalne zaštite koja se ne može usko posmatrati kao rad narodnih kuhinja. To je mnogo širi korpus aktivnosti republike, pokrajine i lokalnih samouprava, a pre svega udruženja koja su svoj rad usmerila na pomoć drugima. Grad Novi Sad izdvaja gotovo milijardu dinara iz budžeta za oblast socijalne zaštite i to je dokaz da smo solidarno društvo koje je podrška onima kojima je potrebno. To je i pokazatelj ekonomskog jačanja zahvaljujući kojem možemo više, brže i jače da uradimo u toj oblasti. Drago mi je što ovde vidimo toliko mnogo volontera koji su, bez lične materijalne koristi, na usluzi onima kojima je podrška neophodna – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević dodajući da Grad snažno podržava i rad ustanova kojima nije osnivač, a kao što su Dečje selo u Sremskoj Kamenici, Gerontološki centar i Dom u Veterniku.

Ministar Vulin rekao je da socijalna zaštita predstavlja odraz kvaliteta života u jednoj zajednici, i da se ne odnosi samo na one kojima je pomoć neposredno potrebna.

– To je pomoć celom društvu. Kada pomognete deci ometenoj u razvoju, pomogli ste i njihovim porodicama i njihovim prijateljima. Posebna podrška pruža se starijima, ne zato što su siromašni, već što im je potrebna dodatna pažnja i poštovanje. Socijalna zaštita u Srbiji se razvija i nikada nisu bila veća ulaganja. Samo ove godine Srbija je izdvojila 700 miliona dinara za razvijanje različitih oblika socijalne zaštite, i konstantno povećavamo ulaganja, i širimo krug korisnika – istakao je Vulin.

Ministar je čestitao i Svetski dan Roma istakavši da su oni važan deo našeg društva, čiji jezik i kultura čine Srbiju ponosnom, te da se društvo mora boriti za poboljšanje njihovog položaja, i za prevenciju diskriminacije.

Izvor: RTV
Foto: Novisad.rs